Lukašenko zahvalio Putinu na podršci: Belorusija će uredno vraćati zajmove

Svet 13. jul. 202115:024 komentara
Podeli:
Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko
Izvor: Sputnik/Alexei Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je zahvalio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu za "ozbiljnu podršku iz Rusije" i naveo da će Belorusija uredno vraćati zajmove.

Putin je na sastanku u u Sankt Petersburgu pohvalio Belorusiju kao „pouzdanog i stabilnog partnera“.

Povezane vesti:

Beloruska ekonomija, već oslabljena pandemijom koronavirusa, dodatno je pogođena sankcijama koje je uvela Evropska unija jer je vlast Belorusije 23. maja prinudila jedan putnički avion na međunarodnoj liniji da sleti na aerodrom kod Minska da bi uhapsila opozicionog aktivistu Romana Prataseviča koji je bio među putnicima.

Lukašenko je osudio sankcije i najavio da će u znak odmazde Belorusija prekinuti saradnju sa EU na zaustavljanju ilegalne migracije.

Litvanija, članica EU koja je pružila utočište beloruskim opozicionarima, optužila je beloruske vlasti da joj namerno šalju migrante iz Iraka, drugih zemalja Bliskog Istoka i iz Afrike.

Granična služba EU Fronteks se obavezala da će pojačati podršku Litvaniji kako bi joj pomogla da zaustavi plimu migranata koji stižu iz Belorusije.

Belorusiju su potresli višemesečni protesti koje je pokrenuo Lukašenkov reizbor za šesti mandat na izborima u avgustu 2020. godine, za koje se smatra da su bili namešteni. Vlasti su na demonstracije odgovorile masovnom represijom uz hapšenje više od 35.000 ljudi i prebijanje hiljada. Vodeće opozicione ličnosti su ili zatvorene ili primorane da napuste zemlju.

Komentari

Vaš komentar