Lukašenko: Beloruski avioni modifikovani da mogu da nose nuklearno naoružanje

Svet 26. avg 202218:13 > 18:2848 komentara
Izvor: Sergei Guneyev/Sputnik/AFP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su beloruski vojni avioni modifikovani tako da mogu da nose nuklearno naoružanje.

On je naveo da je nadogradnja obavljena nakon njegovog sastanka u junu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je tada ponudio da se beloruski avioni preprave u ruskim fabrikama.

Pročitajte još

Rusija je koristila teritoriju Belorusije za napade na Ukrajinu početkom rata, a Moskva i Minsk održavaju bliske vojne veze.

Lukašenko je upozorio SAD i njihove saveznike da ne „provociraju“ Belorusiju i dodao da su „odabrane mete“ za reakciju, ako ne SAD ne poslušaju njegovo upozorenje.

On nije naveo koliko je aviona modifikovano. Kremlj za sada nije reagovao na Lukašenkovu izjavu.

Ranije ove godine, Lukašenko je rekao da bi njegova zemlja mogla da dozvoli Rusiji da u njoj rasproredi nuklearno oružje ako SAD i njihovi saveznici takvo oružje postave u Poljskoj i Litvaniji, članicama NATO koje se graniče sa Belorusijom.

„Rat u Ukrajini će uskoro biti gotov, neko će morati da bude pozvan na odgovornost“

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obećao je da neće štediti napore da spreči rat u svojoj zemlji i osigura njen ekonomski rast.

Novinska agencija „Belta“ objavila je da je Lukašenko podsetio na brojna iskušenja i nevolje kroz koje je Belorusija prošla od 2020. godine.

„Ali, ovo je samo početak. Najgore tek dolazi. Moramo sada da krenemo i iskoristimo mogućnost da izgradimo svoju ulogu i učinimo sve da ekonomija funkcioniše, a da rat bude sprečen. To je ono što je danas ključno. To je moj cilj, moja misija“, izjavio je Lukašenko.

On je rekao da će rat u Ukrajini uskoro biti završen i da će neko morati da bude pozvan na odgovornost, preneo je TASS.

„Ne samo u moralnom smislu. Oni moraju da prebace odgovornost na bilo koga i stoga pokušavaju da je prebace na Lukašenka i Putina. To neće uspeti“, dodao je Lukašenko.

Komentari

Vaš komentar