London najzad dodelio pun ambasadorski status predstavniku EU

Svet 05. maj. 202120:191 komentar
Podeli:
Izvor: FRANK AUGSTEIN / POOL / AFP

Britanske vlasti pristale su da dodele pun ambasadorski status predstavniku Evropske unije (EU) u Londonu, posle višemesečnog odbijanja Londona da to učini nakon istupanja zemlje iz članstva u Uniji (Bregzit), saopštile su obe strane.

Dogovor je postignut posle sastanka šefa britanske diplomatije Dominika Raba i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednosti Žozepa Borela, održanog na marginama sastanka Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7).

Povezane vesti

„Ambasador EU imaće status u skladu sa statusom šefova misija država, uključujući agreman i uručenje akreditivnih pisama šefu države“, rekli su Borel i Rab i dodali da će osoblje delegacije EU imati privilegije i imunitet neophodan za efikasno funkcionisanje.

Posle Bregzita, dve strane su vodile pregovore da bi utvrdile da li ambasaodor EU u Londonu i njegov tim treba da uživaju pun diplomatski imunitet prema Bečkoj konvenciji, kao diplomate suverene države, ili imunitet koji se dodeljuje predstavnicima međunarodnih organizacija.

Komentari

Vaš komentar