Lokdaun opustošio ulice Beča

Svet 22. nov. 202111:45 > 11:4621 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Austrija je od danas uvela lokdaun u cilju zaustavljanja širenje infekcije koronavirusom.

Lokdaun u alpskoj državi uveden je jer se prosečna dnevna smrtnost od kovid-19 utrostručila poslednjih nedelja, a neke bolnice su upozorile da njihove jedinice intenzivne nege dostižu maksimum kapaciteta, prenosi agencija Anadolija.

Povezane vesti:

Zabrana kretanja će trajati najmanje deset dana, ali bi se mogla produžiti na 20, objavili su zvaničnici.

Ljudi će moći da napuste domove samo iz određenih razloga, uključujući kupovinu namirnica, odlazak kod lekara ili na vežbanje.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg izjavio je da će uvesti nacionalnu blokadu kako bi zaustavili četvrti talas pandemije koronavirusa.

Učenici će morati da se vrate modelu online obrazovanja, restorani će biti zatvoreni, a svi kulturni događaji će biti otkazani.

Počevši od 1. februara naredne godine, u Austriji će takođe biti obavezna vakcinacija. Ranije je Austrija isprobala izolaciju samo za nevakcinisane osobe, ali to nije dovoljno usporilo širenje koronavirusa.

Oko 66 odsto od 8,9 miliona stanovnika Austrije je potpuno vakcinisano.

Austrija je među nekoliko zapadnoevropskih zemalja u kojima zaraza rapidno raste i gde postoji zabrinutost da je stopa vakcinacije nedovoljna da bi se zaustavio zimski skok obolelih u bolnicama.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Novo zatvaranje u Austriji je četvrto od početka pandemije koronavirusa i dolazi u trenutku kada se država bezuspješno bori da zaustavi rast broja slučajeva. U petak je prijavljeno 15.809 novih infekcija, što je najveći dnevni broj od početka pandemije.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Nove mere naišle su na žestok otpor među stanovnicima. Subotnji protest u glavnom gradu Beču okupio je 40.000 ljudi, prema policijskim navodima, među okupljenima je bilo članova krajnje desničarskih stranaka i grupa.

Komentari

Vaš komentar