Liz Tras imenovana za novu šeficu diplomatije Velike Britanije, Rab vicepremijer

Svet 15. sep 202118:23 > 20:062 komentara
Izvor: Reuters/Toby Melville

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je Liz Tras, trenutno ministarku spoljne trgovine, za ministarku spoljnih poslova, saopštila je britanska vlada.

Liz Tras (46) će zameniti Dominika Raba, koji je na meti kritika zbog inertnosti tokom avganistanske krize. Rab će sada biti ministar pravde.

Elizabet Liz Tras je bila uključena u trgovinske pregovore Vellike Britanije i Evropske unije posle Bregzita i radila je na stvaranju novih veza u slobodnoj trgovini sa drugim zemljama.

Dominik Rab zamenik premijera i ministar pravosuđa

Džonson je, u okviru rekonstrukcije kabineta, dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Dominika Raba postavio za zamenika premijera i ministra pravosuđa, javio je BBC.

Premijer je smenio ministra obrazovanja Gevina Vilijamskona, ministra pravosuđa Roberta Baklenda i ministra za stambeno zbrinjavanje, zajednice i lokalnu upravu Roberta Dženrika.

Rab je bio suočen sa ozbiljnim kritikama zbog načina na koji se nosio sa posledicama pada Avganistana u ruke talibana posle povlačenja Amerikanaca i savezničkih snaga nakon 20 godina, ali je posle dugog razgovora sa Džonsonom je dobio nove funkcije.

On je već menjao Džonsona prošle godine, kada je premijer bio u bolnici zbog koronavirusa i već tada je viđen kao de fakto zamenik premijera, ali će se sada nova titula ozvaničiti.

Reuters/Toby Melville

Rab će biti i ministar pravosuđa i lord kancelar, što je najviša pozicija u britanskom pravnom sistemu ili najviši britanski pravnik.

Dosadašnji ministar obrazovanja Gevin Vilijamson se našao na meti kritika zbog načina funkcionisanja obrazovnog sistema tokom pandemije koronavirusa.

Iz Dauning strita je potvrđeno da je u toku rekonstrukcija, uz obrazoloženje da je premijer želeo da „uspostavi jak i jedinstven tim, koji će povesti zemlju u oporavak od pandemije“.

„Vlada takođe mora da udvostruči napore da ostvarimo ono što su prioriteti za stanovništvo“, naveo je izvor uz Dauning strita.

Potvrda o rekonstrukciji stigla je dok je premijer Džonson odgovarao na pitanja poslanika u Donjem domu, a nedeljama se govorilo da premijer planira sveobuhvatniju izmenu ministarskog tima.

Osim Raba, koji je bio na udaru kritika u vezi sa povlačenjem snaga iz Avganistana pa je bilo spekulacija o njegovoj budućnosti, i ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel suočila se sa negativnim naslovima u štampi zbog navodnog kršenja ministarskih pravila (navodno se u tajnosti susrela sa predstavnicima dve aviokompanije i vlasnikom lanca hotela), policijskog zamrzavanja plata i optužbi za maltretiranje.

Ali, oboje su ostali u Džonsonovom kabinetu, zaključuje BBC.

Komentari

Vaš komentar