Litvanija proširila trgovinska ograničenja Kalinjingradu

Svet 11. jul 202211:3412 komentara
Izvor: Reuters/Vitaly Nevar/File Photo

Litvanije je proširila ograničenja na trgovinu ruskoj baltičkoj enklavi Kalinjingrad preko svoje teritorije, u skladu sa sankcijama Evropske unije protiv Moskve. Na popisu zabranjene robe se od ponedeljka nalaze i cement, drvo, alkohol i industrijske hemikalije napravljena na bazi alkohola, saopštio je portparol litvanske carine.

Pročitajte još:

Rusija je u petak upozorila Litvaniju i Evropsku uniju da bi protiv njih mogla da preduzme „oštre mere“ ukoliko se za nekoliko dana ponovo ne uspostavi tranzit roba i dobara iz i prema Kalinjingradu.

Trgovinska ograničenja su pooštrena jer se vlade, tržišta i kompanije brinu da bi Rusija mogla da produži zatvaranje najvećeg gasovoda kojim ruski gas stiže u Nemačku na više od 10 dana koliko je bilo predviđeno za radove na njegovom održavanju.

Kalinjingradska oblast koja graniči s Litvanijom i Poljskom, članicama i Evropske unije i NATO, i zavisi od drumskog i železničkog prevoza većine roba kroz Litvaniju, odsečena je od matične Rusije od 17. juna zbog sankcija koje je uveo Brisel. Zbog sankcija je onemogućen i teretni brodski saobraćaj iz Rusije. Roba koja potpada pod humanitarnu kategoriju i robu od vitalne važnosti, poput hrane, izuzeta je iz sankcija EU.

Evropski zvaničnici, uz podršku Nemačke, su krajem juna nastojali da postignu kompromis o pitanju Kalinjgrada, ali prema izvorima Rojtersa, Litvanija je imala ozbiljne rezerve prema bilo kom rešenju koje bi se moglo protumačiti kao popuštanje Moskvi.

„Moramo se suočiti s realnošću, (Putin) ima veću prednost od nas. U našem je interesu pronaći kompromis“, rekao je poslednjeg dana juna jedan od izvora, dodavši da je Kalinjingrad „svetinja“ za Moskvu i da će se ishod dogovora verovatno smatrati nepoštenim.

Jedno od rešenja koje se spominjalo je bilo da se promet između Rusije i Kalinjingrada ne smatra međunarodnom trgovinom jer je reč o ruskoj teritoriji i da se na osnovu toga izuzme iz sankcija, ali tada se roba ne bi smela izvoziti, već koristiti isključivo u enklavi.

Rusiji je, prema trenutnim sankcijama, zabranjen prevoz gvožđa, čelika i metala do Kalinjingrada kroz članice Unije, a tom su popisu danas dodati cement i alkohol.
Transport uglja biće zabranjen u avgustu, a naftnih proizvoda u decembru.

Komentari

Vaš komentar