Litvanija naredila pograničnoj službi da i silom spreči migrante iz Belorusije

Svet 03. avg. 202114:517 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Janis Laizans

Litvanija je naredila pograničnoj službi da, ukoliko je potrebno, silom spreči migrante da uđu na njenu teritoriju iz Belorusije.

Policija Litvanije je objavila snimak iz helikoptera, kao dokaz da migrante do granice prevoze vozila beloruske vlade.

Povezane vesti

U Viljnusu tvrde da se radi o odmazdi predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, jer je Evropska unija uvela sankcije protiv Minska zbog primoravanja aviona irske kompanije Rajaner da sleti u Minsk, kako bi bio uhapšen novinar Roman Protasevič.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije je saopštilo da su tri velike grupe migranata zaustavljene u šumi na granici sa Belorusijom.

„Rečeno im je da su se izgubili, da su stigli u prelepu Belorusiju i krenuli pogrešnim putem dok su uživali u prirodi i da moraju nastaviti turističkom stazom nazad u tu zemlju“, rekao je novinarima zamenik ministra unutrašnjih poslova Litvanije Arnoldas Abramavičijus.

On je izjavio da, ukoliko taj metod bude neuspešan, Litvanija zadržava pravo da upotrebi silu, kako bi zadržala migrante, “što zavisi od okolnosti”.

„Ne može se isključiti mogućnost da pogranična služba bude suočena sa agresivnošću migranata“, naveo je Abramavičijus.

Ove godine je u Litvaniju iz Belorusije ušlo više od 4.000 migranata, uglavnom iz Iraka, navodi AP.

Vlasti u Viljnusu procenjuju da bi više od 10.000 migranata moglo pokušati da ove godine pređe granicu, jer je u avgustu utrostručen broj avionskih letova iz Iraka u Minsk.

Komentari

Vaš komentar