Litvanija kritikuje Makronovu ideju o stvaranju „Evropske političke zajednice“

Svet 10. maj 202217:095 komentara
Izvor: Justin Tallis/Pool via REUTERS

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda je kritikovao ideju Emanuela Makrona o stvaranju "Evropske političke zajedice", ocenjujući da to odražava nedostatak volje za brzo uključenje Ukrajine u EU.

Kijev je podneo kandidaturu za članstvo u Uniji 28. februara, nekoliko dana posle početka ruske invazije, ali neke zapadne zemlje članice su rezervisane, čak i prema davanju statusa kandidata Ukrajini, i nastoje da izbegnu ubrzanu proceduru prijema.

Francuski predsednik juče je u Berlinu ocenio da bi bile potrebne „decenije“ za zemlju kao što je Ukrajina da se pridruži EU, i predložio da u vremenu dok se to čeka ona postane deo „Evropske političke zajednice“ koja bi mogla da obuhvati kako zemlje-aspirante tako i bivše članice kao što je Velika Britanija koja je izašla iz Unije 2020.

POVEZANE VESTI:

„Imam utisak da se radi o pokušaju da se prikrije očigledan nedostatak političke volje za donošenje definitivnih odluka o davanju statusa kandidata Ukrajini“, rekao je litvanski predsednik Gitanasa Nauseda.

„To svakako nije dobro i mislim da pre davanja takvih predloga treba da potražimo mišljenje Ukrajine da saznamo da li ti predlozi odgovaraju njenim očekivanjima“, dodao je on.

Litvanija čvrsto podržava ukrajinsku kandidaturu za pristupanju EU, iako Nauseda priznaje da bi ta procedura mogla da traje godinama.

„Nismo naivni i razumemo da će proći više od jedne, više od dve i možda čak više od osam godina od trenukta kada Ukrajina dobije status kandidata za pridruženje EU do sticanja punopravnog članstva, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar