Lideri G20 se obavezali na klimatsku neutralnost do ili oko sredine ovog veka

Svet 31. okt 202115:563 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Guglielmo Mangiapane

Lideri Grupe 20 su se kompromisno obavezali da će postići nultu emisiju ugljenika "do ili oko sredine veka", na kraju dvodnevnog samita u Rimu, koji je trebalo da postavi temelje za konferenciju UN o klimi u Glazgovu.

Prema konačnom saopštenju, lideri grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju složili su se da ukinu i javno finansiranje proizvodnje električne energije na ugalj van njihovih zemalja, ali nisu postavili cilj za postepeno izbacivanje uglja, što je jasan znak za najveće zagađivače ugljem – Kinu i Indiju.

Povezane vesti

Grupa 20 zemalja, koje su odgovorne za više od tri četvrtine emitovanja štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, tražila je zajednički jezik i čvrste obaveze o tome kako da smanje emisije, istovremeno pomažući siromašnim zemljama da se izbore sa uticajem porasta temperature.

Pregovarači Grupe 20 radili su tokom noći, a razgovori su nastavljeni jutros, sa nadom da će postići konsenzus oko konačnog saopštenja, izjavila su dva evropska zvaničnika, želeći da ostanu anonimni.

Italijanski premijer Mario Dragi rekao je liderima na završnim radnim sesijama da je potrebno zacrtati dugoročne ciljeve i napraviti kratkoročne promene za postizanje tih ciljeva.

„Moramo ubrzati postepeno ukidanje uglja i više ulagati u obnovljive izvore energije. Takođe moramo da se pobrinemo da mudro koristimo raspoložive resurse, što znači da bi trebalo da budemo u stanju da prilagodimo naše tehnologije, a i naš životni stil ovom novom svetu“, rekao je italijanski premijer.

Francuski zvaničnik je rekao da su lideri postigli dogovor o još uvek neispunjenom cilju da se godišnje obezbedi 100 milijardi dolara za pomoć siromašnijim zemljama da se izbore sa posledicama klimatskih promena, kao i o zajedničkom cilju da globalno zagrevanje ne pređe 1,5 stepen Celzijusa.

Prelomna tačka bio je rok za postizanje neutralnosti ugljenika. Domaćin Italija je priznala da je jedino bilo moguće postići dogovor o nultoj emisiji štetnih gasova do „sredine veka“, ali ne i do koje godine konkretno.

Budućnost uglja, ključnog izvora emisije gasova sa efektom staklene bašte, bila je jedna od najtežih stvari oko kojih se G-20 slažu.

Zapadne zemlje su se distancirale od finansiranja proizvodnje uglja u zemljama u razvoju, a velike azijske ekonomije sada rade isto – kineski predsednik Si Đinping je prošlog meseca na Generalnoj skupštini UN najavio da će Peking prestati da finansira takve projekte, a Japan i Južna Koreja su učinili slično ranije tokom godine.

Kina, međutim, nije odredila krajnji datum za prestanak izgradnje elektrana na ugalj kod kuće.

Ugalj je i dalje glavni kineski izvor za proizvodnju električne energije.

Komentari

Vaš komentar