Lideri G-7 najavili pravedniju raspodelu vakcine protiv kovida-19

Svet 19. feb. 202121:11 > 21:193 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Lideri sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) obećali su da će obezbediti imunizaciju stanovništva u najugroženijim državama tako što će uz novčanu pomoć donirati višak vakcina u program Kovaks, koji podržavaju UN, ali nisu precizirali koju količinu vakcina su spremni da podele sa zemljama u razvoju i kada.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden koji je prvi put učestovao na virtuelnom sastanku lidera G7, rekao je da će njegova zemlja uskoro izdvojiti četiri milijarde dolara za program Kovaks koji je njegov prethodnik Donald Tramp odbio da podrži.

Povezane vesti

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je poštena distribucija vakcina „osnovno pitanje pravednosti“ i dodala da doniranje vakcina neće ugroziti imunizaciju u Nemačkoj.

Posle prvog ovogodišnjeg sastanka, koji je održan na daljinu zbog pandemije, lideri su saopštili da će ubrzati globalni razvoj i upotrebu vakcina i podržati „nepristrasan pristup vakcinama“.

„Ovo je svetska pandemija i nema koristi od toga što je jedna zemlja daleko ispred druge“, rekao je britanski premijer Boris Džonson čija zemlja predsedava G7, otvarajući virtuelni samit sa liderima SAD, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana.

Džonson, čija je zemlja prijavila skoro 120.000 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, obećao je da će donirati „sve viškove vakcina“ programu Kovaks, ali Džejms Kleverli iz Ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da je „teško reći sa sigurnošću“ kada ili koliko Britanija može donirati.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da bi Evropa i SAD trebalo da izdvoje „vrlo brzo“ do pet odsto svojih trenutnih zaliha vakcina protiv kovid-19 najsiromašnijim zemljama.

U intervjuu za Fajnenšel tajms, Makron je naveo da su Rusija i Kina odmah ponudile doze svojih vakcina nekim afričkim državama.

Dok afrički kontinent čeka isporuku vakcina putem programa Kovaks, radna grupa za vakcine koju je formirala Afrička unija saopštila je danas da će u maju dobiti 300 miliona doza ruske vakcine Sputnjik V, a prethodno je obezbedila 270 miliona doza Astrazenekine, Fajzerove i Džonson i Džonson, za kontinent od 1,3 milijarde ljudi.

Makron je rekao da je „stotine miliona doza upotrebljeno u bogatim zemljama“, dok vakcinacija u siromašnim zemljama tek počinje, što je nedopustivo.

Komentari

Vaš komentar