Lideri EU u Turskoj izrazili zabrinutost zbog stanja ljudskih prava

Svet 06. apr. 202118:173 komentara
Podeli:
Šarl Mišel, Redžep Tajip Erdogan, Ursula fon der Lajen
Izvor: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Lideri Evropske unije u poseti Turskoj radi oživljavanja bilateralnih odnosa, izrazili su predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u njegovoj zemlji.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je novinarima u Ankari posle sastanka s Erdoganom da mu je preneo „duboku zabrinutost“ EU zbog kršenja tih prava.

„Vladavina zakona i poštovanje osnovnih prava su suštinske vrednosti EU“, rekao je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na istoj konferenciji da Turska mora da poštuje ljudska prava.

Ona je izrazila žaljenje zbog istupanja Turske iz Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ta konvencija je 2011. godine potpisana u Istanbulu.

„Duboko sam zabrinuta zbog povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije. To je loš signal“, rekla je ona.

Lideri EU su medjutim potvrdili da Turska ostaje „važan partner“ EU i podvukli njenu u prihvatanju izbeglica, posebno iz Sirije.

Posle godinu dana tenzija, turski zvaničnici pojačali su pozive na dijalog sa EU o rešavanju osetljivih pitanja. Među tim pitanjima su grčko-turski spor u istočnom Mediteranu i uloga u Turske u sukobima u Siriji, u Libiji i u Nagorno Karabahu.

Lideri EU zatražili su od Ankare „verodostojne gestove“ i „trajne napore“ i stavili Tursku „pod nadzor do juna“ kada je sledeći sastanak Unije.

Komentari

Vaš komentar