Lideri EU razmatraju nove načine za suzbijanje različitih sojeva koronavirusa

Svet 21. jan. 202122:02 > 22:175 komentara
Podeli:
Evropska unija
REUTERS/Yves Herman

Lideri Evropske unije na video samitu razmatraju nove načine za suzbijanje različitih sojeva koronavirusa, dok stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna akcija za sprečavanje novog talasa masovnog oboljevanja i smrtnih ishoda.

Zabrinuti da sledi novi skok broja umrlih od posledica infekcije, lideri su diskutovali o dodatnim ograničenjima prelaska granica, boljem praćenju mutacija virusa i unapređenju koordinacije mera zabrane kretanja unutar Unije.

Jednoglasno su postigli dogovor o zajedničkom okviru za korišćenje brzih antigenskih testova i uzajamnom priznavanju rezultata PCR testova na celoj teritoriji EU, u pokušaju da olakšaju prelazak granica, praćenje virusa i lečenje obolelih.

Ta odluka je važna jer nisu sve države priznavale rezultate testova iz drugih članica bloka, a za ulazak u većinu njih potreban je negativan test na koronavirus.

Pitanje koordinacije mera zabrane kretanja deluje zahtevnije, uz brojne različite inicijative država članica.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će u slučaju izostanka koordinacije možda biti potrebne nove provere na granicama.

Belgija je najavila da će predložiti privremenu zabranu svih putovanja izmedju država članica koja nisu nužna, najmanje do kraja februara.

Direktorka Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Andrea Amon rekla je da će „sve veći broj infekcija voditi većem broju hospitalizovanih i umrlih u svim starosnim grupama, naročito među starijima“.

Od početka pandemije od posledica koronavirusa je umrlo oko 400.000 državljana EU.

U studiji objavljenoj pred početak samita, ECDC je upozorio na povećanu opasnost od novih varijanti virusa, nalik onima koje su se pojavile u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Medju merama koje ECDC predlaže je i zabrana putovanja koja nisu neophodna i ubrzanje procesa vakcinacije.

Ali pošto EU ne očekuje masovnu distribuciju vakcina pre aprila, lideri u međuvremenu treba da pronađu efikasne načine da spreče širenje novih sojeva virusa.

Evropska komisija veruje da je od ključne važnosti bolje praćenje mutacija virusa sekvenciranjem genoma, uz povećanje korišćenja brzih antigenskih testova.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar