Lider Hezbolaha: Ako Izrael napada svetinje, moguć regionalni rat

Svet 26. maj. 202111:562 komentara
Podeli:
Izvor: Al-Manar TV/AFP

Lider libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je da bi svako ugrožavanje svetih mesta za muslimane i hrišćane moglo dovesti do regionalnog rata.

U prvom reagovanju od završetka jedanaestodnevnog sukoba Izraela i Hamasa uspostavljenjem prekida vatre, Nasralah je sinoć rekao da su organizacije u Gazi dokazale da „niko ne može sedeti skrštenih ruku“ kada Izrael napada sveta mesta i pokušava da podrije palestinsko pravo na taj grad.

Povezane vesti:

On je takođe najavio da bi se njegova organizacija mogla umešati sledeći put.

„Izraelci moraju razumeti da narušavanje svetog grada i džamije Al Aksa i svetilišta neće stati otporom Gaze“, rekao je Nasralah, a preneli su izraelski mediji.

Napominju da je aludirao na Brdo hrama u Jerusalimu, na kojem su se nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada je tamo džamija treća po značaju u islamu i muslimani to svetilište zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

„Jerusalim znači regionalni rat. Svi pokreti otpora ne mogu stajati i gledati šta se dešava ako je sveti grad u stvarnoj, ozbiljnoj opasnosti“, dodao je vođa proiranskog šiitskog Hezbolaha.

Šezdesetogodišnji Nasralah bio je bled i govorio polako i nekoliko puta se zakašljao, a njegov govor je trajao 100 minuta.

Izgled Nasralaha je podstakao spekulacije na društvenim mrežama o njegovom zdravlju, ali o tome se niko nije izjasnio.

Nasralah je u govoru povodom 21. godišnjice povlačenja Izraela iz južnog Libana intenzivno raketiranje izraelske teritorije iz Gaze nazvao „velikom pobedom“.

Kako pišu mediji, postojala je opasnost da Hezbolah tokom minulog sukoba upotrebi svoje rakete, mnogo moćnije od raketa Hamasa, u znak podrške Palestincima.

Međutim, Hezbolah je ostao po strani i samo je nekoliko raketa ispaljeno na Izrael iz Libana, a većina nije dospela do izraelske teritorije.

Na granici je bilo protesta u kojima su učestvovali članovi Hezbolaha i Palestinci iz Libana u znak solidarnosti sa Gazom.

Jedan član Hezbolaha je ubijen kada su izraelske snage otvorile vatru da bi potisle demonstrante u pokušaju da probiju graničnu ogradu.

Borbe Izraela i Hamasa izbile su posle čitavih nedelja sukoba palestinskih demonstranata i izraelske policije na svetilištu Brdu hrama i u blizini.

Komentari

Vaš komentar