Liban za premijera imenovao milijardera da reši ekonomske teškoće

Svet 26. jul. 202117:592 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Mohamed Azakir

Nakon konsultacija s raznim parlamentarnim blokovima u ponedeljak, libanski predsednik Mišel Aun imenovao je novog premijera koji će se nositi s ekonomskim teškoćama zemlje, saopštila je predsednička palata.

Nadžib Mikati (66), milijarder i poslovni čovek koji je dvaput bio premijer 2005. i 2011. godine, dobio je 72 glasa potrebnih za formiranje nove vlade.

Mikatija, koji potiče iz severnog lučkog grada Tripolija, imenovali su glavni parlamentarni blokovi u zemlji, uključujući proiranski šiitski pokret Hezbolah.

Hrišćanske libanske snage i Aunov slobodni patriotski pokret nisu imenovali nijednog kandidata za to mesto.

Zadatak novog premijera biće formiranje uglavnom tehnokratske vlade, koja mora što pre da odgovori na ekonomsku krizu, najtežu u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine.

Prema ustavu, predsednik mora da se konsultuje sa različitim blokovima u parlamentu pre nego što pozove premijera da sastavi novu vladu.

Dana 15. jula, mandatar Said Hariri odstupio je, pozivajući se na političke sukobe.

Prelazni premijer Hasan Dijab podneo je ostavku nakon velike eksplozije s tragičnim posledicama u bejrutskoj luci 4. avgusta.

Predsednik Libana bi trebalo da bude hrišćanski maronit, premijer sunitski musliman, a predsednik parlamenta šiitski musliman, prema nepisanom sporazumu o uspostavi ravnoteže u multikonfesionalnoj državi, koja datira iz 1943. godine.

Komentari

Vaš komentar