Nakon izglasanog nepoverenja, Leven dobio podršku parlamenta da formira vladu

Svet 07. jul 202116:23
Podeli:
Izvor: CLAUDIO BRESCIANI / TT NEWS AGENCY / AFP

Švedski premijer Stefan Leven dobio je podršku parlamenta da formira novu vladu.

Leven je dobio 117 glasova u parlamentu od 349 mesta, sa 58 uzdržanih. U Švedskoj premijer može da vlada dok god nema parlamentarne većine protiv njega.

Poslanici iz Partije centra i Leve partije su se uzdržali od glasanja i otvorili put za njegovu pobedu, a za njega su glasali poslanici njegove Socijaldemokratske partije, Zeleni i jedan nezavisni poslanik. Socijaldemokrate imaju 100 mesta.

Leven je rekao da će formirati dvopartijsku vladu sa Zelenima.

Parlament je Levenu izglasao nepoverenje 21. juna, na zahtev populističke desničarske partija Švedske demokrate. Potez je uspeo, jer je Leva partija, saveznica vlade, uskratila podršku Levenovoj prethodnoj koalicionoj vladi sa Zelenim zbog najavljenih zakona za rešenje manjka stanova.

Umesto da sazove prevremene izbore, što može prema švedskom Ustavu, Leven se opredelio za proces izgradnje koalicije, uz nadzor predsednika parlamenta Andreasa Norlena.

Norlen je prvo poverio zadatak formiranja vlade šefu opozicione partije desnog centra Umereni, Ulfu Kristersonu. On, međutim, nije uspeo da dobije potrebnu većinu.

Leven, koji je švedski premijer od 2014. godine, će ostati šef prelazne vlade dok se ne formira nova.

Sledeći opšti zbori zakazani su za 11. septembar 2022.

Komentari

Vaš komentar