Lekari u Teksasu dobili uputstva da prvo spasavaju vakcinisane

Svet 20. avg. 202115:5047 komentara
Podeli:
Lekari, koronavirus
Izvor: Piero CRUCIATTI / AFP

Ako severnom Teksasu počne da nestaje kreveta na intenzivnoj nezi, lekari će možda morati da biraju kome će pre pružiti pomoć, vakcinisanima ili nevakcinisanima.

Ta vest stiže u trenutku kada sve više južnih američkih država beleži nagli rast broja zaraženih i hospitalizovanih. U nekima od njih više nema slobodnih kreveta na odeljenjima intenzivne nege, zbog čega se odlažu brojni medicinski zahvati koji nisu povezani s covidom-19. Kapaciteti nekih bolnica premašili su 100 odsto, pa se bolesnici smeštaju u krevete po hodnicima.

U Teksasu je do sada potpuno vakcinisano samo 43 odsto stanovništva, a zdravstveni zvaničnici nadaju se da će izbeći situaciju u kojoj će prioritet pri lečenju morati da daju vakcinisanima. Ipak, Forbs javlja da je takav scenario sve izgledniji.

Logika kojom se lekari vode je da vakcinisani imaju veće izglede za preživljavanje, pa davanje prioriteta njima, tom logikom, spasava više života.

Lekarima na području Dalasa već je rečeno da se status vakcinisanja protiv kovida može koristiti kao trijaža. Odnosno da mogu na to da obrate pažnju prilikom razvrstavanja bolesnika prema hitnosti nege i verovatnosti preživljavanja.

Lošiji ishodi lečenja kod nevakcinisanih pacijenata

Članovi radne grupe za izradu smernica za masovnu negu u severnom Teksasu prošle su nedelje održali sastanak o pogoršanju covid-krize na tom području i razgovarali su o mogućnosti da će lekari možda morati da koriste status vakcinisanja protiv covida-19 kako bi u ekstremnim slučajevima odredili prioritet u pružanju nege.

Portparol radne grupe za Forbes je rekao da su lekari na sastanku primetili da nevakcinisani pacijenti s kovidom imaju lošije ishode lečenja, što je dovelo do toga da je članovima grupe poslat interni dopis koji lekarima na području Dalasa daje smernice prema kojima, ako je potrebno, mogu da uzmu u obzir status vakcinisanja pri odlučivanju o kome će se prvo pobrinuti.

Dopis je procurio, a objavio ga je The Dalas Morning News.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar