Ledeno doba u Teksasu, problemi zbog temperatura nižih i nego na Aljasci

Svet 18. feb. 202119:50 > 20:0910 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Delcia Lopez/The Monitor via AP

Najmanje 31 osoba je umrla a sedam miliona ljudi je ostalo bez struje i grejanja u nezapamćenoj ledenoj oluji koja je pogodila Teksas. Građani su besni zbog dugačkih redova ispred prodavnica, u ovoj, uglavnom umereno toploj američkoj državi, gde su tri dana rekordno niske temperature.

U Ostinu, gradu od 800 hiljada stanovnika zbog prekida u snabdevanju strujom danas je otvoren samo jedan supermarket.

Video: N1/ Agencije/ CNN/ Reuters

U njemu gotovo da nema robe, ali su ispred dugački redovi građana koji čekaju da kupe osnovne namirnice, a tone hrane su morale da budu bačene.

povezane vesti

„Samo saznanje da hrane možda neće biti, kao što trenutno vidimo i zbog kovida, ostavlja gorak ukus u ustima“, kaže Tejlor Edi.

Niske temperature i zavejani putevi prekinuli su i vakcinaciju.

„Testiranje i vakcinacija će biti verovatno nastavljeni od petka, a novi centri će biti otvoreni 22. ako mi ne budu javili drugačije“, navodi gradonačelnik Silvester Tarner.

Samo u Teksasu tri miliona građana već treći dan nema struju. Temperature u nekim okruzima niže su nego na Aljasci. Potražanja za strujom i grejanjem je toliko skočila da je elektromreža padala, što je dovelo do masovnog nestanka struje.

„Izdao sam naredbu da svi proizvođači gasa sve količine moraju da isporučuju centralama u Teksasu“, kaže guverner Greg Abot.

Nedostatak struje zaustavio je snabdevanje vodom za milione milione domaćinstava. Posebno su ugrožene bolnice, ali i izolovane zajednice u manjim mestima koja su još odsečena od sveta.

„Nadamo se da će struja stići dovoljno brzo. Baš je hladno. Strašno“, kaže stanovnica naselja pored Hjustona.

U Teksasu je još od juče proglašeno vanredno stanje, ali je situacija kritična na širokom području jugoistoka SAD. Više je od trideset smrtnih slučajeva zbog nevremena prijavljeno je širom zemlje a vlasti pozivaju Amerikance na oprez.

Komentari

Vaš komentar