Lavrov: SAD nisu odgovorile na najvažnije pitanje o bezbednosnim garancijama

Svet 27. jan. 202214:4612 komentara
Podeli:
Izvor: Jean-Christophe Bott/Pool via Reuters

SAD u svom odgovoru na pismo Rusije o bezbednosnim garancijama nisu odgovorile na najvažnije pitanje – o neširenju NATO na istok, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu. Glavno pitanje jeste naš jasan stav o nedopustivosti daljeg širenja NATO na istok i raspoređivanja ofanzivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Rusije“, rekao je Lavrov.

On je ocenio da SAD svesno ignorišu princip nedeljivosti bezbednosti, što Rusija ne može da prihvati.

„Namerno se ćutke prelazi preko principa da se ne može jačati svoja bezbednost na račun bezbednosti drugih. U diskusijama o evropskoj bezbednosti koje se sada vode, naši zapadni partneri ne spominju ni Istanbulsku, ni Astansku deklaraciju. Pažljivo ih izbegavaju. Ne možemo prihvatiti takvu situaciju“, istakao je Lavrov.

On nije, međutim, naveo detalje iz američkog odgovora.

„Što se tiče sadržaja odgovora, mislim da će u najskorije vreme biti poznat široj javnosti jer, kako su nam rekle naše američke kolege, iako bi oni više voleli da dokument ostane za poverljivi diplomatski dijalog, ipak je dogovoren sa svim saveznicima SAD i sa ukrajinskom stranom. Stoga ne sumnjam da će u najskorije vreme ‘procureti’“, rekao je Lavrov.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da je malo razloga za optimizam nakon odgovora SAD na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

Peskov se osvrnuo na izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koje je ocenio kao nedvosmisleno odbacivanje glavne zabrinutosti koje je izložila Rusija.

„Na osnovu ovoga, naravno, nema mnogo razloga za optimizam“, precizirao je Peskov.

„Sva ta dokumenta su kod predsednika Rusije Vladimira Putina. Naravno, potrebno je neko vreme da se analiziraju. Nećemo žuriti sa zaključcima“, poručio je Peskov.

Komentari

Vaš komentar