Lavrov poručio Blinkenu da će Rusija realizovati svoje ciljeve u Ukrajini

Svet 29. jul 202223:2863 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Russian Foreign Ministry

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, da će Rusija u Ukrajini ostvariti sve ciljeve i zadatke, i obavestio ga o detaljima istanbulskog sporazuma o transportu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i o ruskom izvozu hrane i veštačkog đubriva.

Pročitajte još:

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je na inicijativu američke strane u petak obavljen telefonski razgovor između Lavrova i Blinkena „o aktuelnoj situaciji u Ukrajini“.

Lavrov je, ističe se, izneo „principijelne stavove Rusije u svetlu specijalne vojne operacije koja je u toku na teritoriji Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i Ukrajine“ i naglasio da će „njeni ciljevi i zadaci biti u potpunosti realizovani“.

„U tom kontekstu, pažnja državnog sekretara skrenuta je na činjenicu da tekuće napumpavanje Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnih bataljona američkim i NATO naoružanjem, koje se široko koristi protiv civilnog stanovništva, samo produžava agoniju režima u Kijevu, produžavajući sukob i umnožavajući žrtve“, navodi se u saopštenju.

Lavrov je istakao da Oružane snage Rusije „striktno poštuju norme međunarodnog prava“ i da je „na oslobođenim teritorijama uspostavljen sistemski rad“ na povratku u civilni život.

Ruski i američki zvaničnik su detaljno razmotrili situaciju u oblasti obezbeđenja globalne prehrambene bezbednosti, navode iz Moskve.

„Blinken je obavešten o detaljima ‘paket sporazuma’, potpisanog 22. jula ove godine u Istanbulu, o transportu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i o ruskom izvozu hrane i đubriva. Lavrov je naglasio da je situacija komplikovana američkim sankcijama i da još nisu realizovana obećanja SAD da će obezbediti odgovarajuća izuzeća za isporuku ruske hrane“, saopštilo je rusko ministarstvo.

Lavrov je ukazao i na neprihvatljivost upotrebe tog problema od strane „kolektivnog Zapada“ zbog njegovih geopolitičkih interesa.

Kad je reč o mogućoj razmeni zatvorenih državljana Rusije i Sjedinjenih Država, ruska strana je „snažno predložila“ vraćanje dijalogu u režimu „tihe diplomatije“, bez nametanja i spekulacija u medijima.

Komentari

Vaš komentar