Lavrov otkazao posetu UN u Ženevi

Svet 28. feb. 202215:183 komentara
Podeli:
Izvor: SHAMIL ZHUMATOV / POOL / AFP

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov otkazao je posetu UN u Ženevi planiranu za utorak zbog "antiruskih sankcija", javilo je preko Tvitera stalno rusko predstavništvo u Ženevi.

„Poseta ministra spoljnih poslova Lavrova Ženevi radi učešća u Savetu za ljudska prava i na Konferenciji o razoružanju je otkazana“, navodi se u tviter poruci i ukazuje na zabranu nadletanja evropskog vazdušnog prostora za ruske letelice koju je uvela Evropska unija.

Lavrov je takođe planirao da održi konferenciju za novinare, koja je bila jako isčekivana.

On je trebalo da govori pred Savetom za ljudska prava čija 49. sesija koja je počela u ponedeljak je velikim delom pod znakom ruske invazije Ukrajine.

Savet je prihvatio velikom većinom da se u četvrtak održi hitna rasrpava na zahtev Ukrajine koja namerava da to iskoristi da osudi kršenja ljudskih prava od strane Rusije i da traži istragu UN o mogućim kršenjima.

Rusija je kao što je očekivano glasala protiv rasprave, kao i Kina.

EU i Kanada su se u okviru novih sankcija protiv Rusije zatvorile nebo za ruske avione. SAD, Kanada i EU uvele su sankcije i protiv predsednika Vladimira Putina, šefa diplomatije Sergeja Lavrova i svih članova Saveta za nacionalnu bezbednost.

Komentari

Vaš komentar