Lavrov: Rusija će razmisliti da li joj treba obnavljanje odnosa sa Zapadom

Svet 24. maj. 202207:43 > 11:3258 komentara
Podeli:
Sergej Lavrov
Izvor: Tanjug / Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Rusija će razmisliti i odlučiti treba li joj obnavljanje odnosa sa Zapadom, izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

„Zapad kao prvo mora da prihvati da Rusija postoji. Rusija nije nestala i uveren sam da će svake godine biti sve jača. Isto tako, Zapad mora da ponudi nešto novo u vidu obnavljanja odnosa. Kada se to dogodi onda će Rusija razmisliti o svemu“, rekao je Lavrov.

Povezane vesti

On se osvrnuo na trenutnu situaciju u svojoj zemlji usled svih sankcija s kojima je Rusija suočena.

„Rusija se mora pod hitno naučiti da ne zavisi od Zapada. Moramo se osloniti na sebe, ali i na one zemlje koje su se u ovo vreme pokazale hrabrima i koje ne plešu kako drugi sviraju. Sada kada je Zapad postao diktator naša ekonomska veza, na primer sa Kinom, će biti sve jača. I ta će povezanost samo rasti“, dodao je Lavrov.

Dodao je da osim direktnih prihoda u državni budžet, „to nam daje mogućnost da realizujemo planove za uspon Dalekog istoka i Istočnog Sibira“.

On je naveo da se glavni projekti sa Kinom razvijaju i realizaciju upravo u tim područjima.

Prema rečima diplomate, to je prilika za Rusiju da ostvari svoj potencijal u oblasti visokih tehnologija, uključujući nuklearnu energiju, ali i brojnim drugim oblastima.

„Kina ima razvijene informaciono-komunikacione tehnologije, ništa lošije nego na Zapadu. Mnogo toga ovde pruža obostranu korist“, zaključio je šef ruske diplomatije.

Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov u intervjuu za Sputnjik izjavio da Zapad vrši besraman pritisak na Kinu zbog saradnje sa Rusijom. Kako je rekao, raste broj pokušaja zabijanja klina u rusko-kineske odnose, ali su ti odnosi čvrsti.

Više informacija o dešavanjima u Ukrajini čitajte na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar