Lavrov na konferenciji SB osudio američke i evropske pristupe multikulturalizmu

Svet 07. maj 202117:42 > 17:4418 komentara
Izvor: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov osudio je američki i evropski pristup multilateralizmu kojim se, kako je rekao, rizikuje stvaranje "rascepa" i dodatno zatezanje medjunarodnih odnosa, u obraćanju na video konferenciji Saveta bezbednosti UN.

„Multilateralizam treba da se razvija na kolektivnoj osnovi“, rekao je Lavrov na ovom video ministarskom sastanku o organizaciji svog kineskog kolege Vang Jia.

„U poslednje vreme svedoci smo pokušaja uspostavljanja jednog medjunarodnog poretka da bi se svima nametnula nova pravila osmišljena u neinkluzivnim telima ili krugovima“, rekao je Lavrov.

U tom kontekstu američka administracija želi da organizuje „Samit demokratija“, rekao je Lavrov i dodao da se time rizikuje zatezanje već napetih medjunarodnih odnosa i stvaranje rascepa u svetu kome je potreban jedinstven i zajednički cilj.

Kako navodi Frans pres, Vašington još nije objavio ni datum ni detalje o formatu te ideje predsednika SAD Džozefa Bajdena.

„Naravno, SAD će napraviti spisak zemalja pozvanih na taj samit“, rekao je Lavrov koji je govorio posle svog američkog kolega Entonija Blinkena. Blinken u svom govoru nije pomenuo taj budući samit.

Lavrov je ukazao i na stvaranje Alijanse za multilateralizam na inicijativu Nemačke i Francuske. To, kako je rekao ruski šef diplomatije, može da izgleda prirodno, ali Berlin i Pariz imaju druge ideje, „žele da izdaju dokumente da Evropska unija bude kamen temeljac multilateralnog sistema“.

„To je način nametanja svoje ekskluzivnosti na uštrb jednakosti medju državama“, ocenio je Lavrov.

Stvaranje „uskih partnerstava“ oko pitanja već razmatranih unutar UN ili specijalizovanih organizacija, kao što je poziv na poštovanje humanitarnog prava, koji su potpisale 43 države, ili podrška slobodi izražavanja, u kojoj učestvuje tridesetak zemlaja „dokazi su određene unipolarnosti na Zapadu“, rekao je Lavrov.

Tu se, kako je rekao, ne vidi multilateralan svet kao način zajedničkog delovanja radi donošenja kolektivnih odluka, već se pre vidi kao način nametanja svojih pravila drugima.

Njegovo izlaganje pozdravio je kineski ministar Vang Ji.

Komentari

Vaš komentar