Lavrov: Da se ne podstiče veštački tema navodne ruske nuklearne pretnje

Svet 11. okt 202212:42 > 14:5411 komentara
Sergej Lavrov
Izvor: REUTERS/Eduardo Munoz

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov apelovao je da se ne podstiče veštački tema navodne ruske nuklearne pretnje.

„Ne treba veštački tu temu podgrevati“, rekao je Lavrov za TV Rusija 1, povodom izjava sa Zapada o mogućem nuklearnom napadu koji bi navodno izvršila Rusija, i ocenio da bi oni koji spekulišu na tu temu trebalo da uvide svoju odgovornost.

Povezane vesti

„Nadam se da oni koji stalno spekulišu na temu nuklearnog rata, da će Rusija tobože organizovati provokaciju sa upotrebom oružja masovnog uništenja, uviđaju svoju odgovornost“, rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Takođe je posavetovao analitičarima i politikolozima da pokažu maksimalnu odgovornost u svojim javnim obraćanjima i da „ne igraju takve igre“, koristeći zapaljivu retoriku.

Rusija spremna da razgovara, čeka ozbiljan predlog

Lavrov je rekao i da je Moskva otvorena za razgovore sa Zapadom o ratu u Ukrajini, ali da još nije dobila ozbiljnu ponudu za pregovore.

On je rekao da su zvaničnici, uključujući portparola Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija, rekli da su Sjedinjene Države bile otvorene za razgovore, ali ih je Rusija odbila.

„To je laž“, rekao je Lavrov. „Nismo dobili ozbiljne ponude za kontakt“, dodao je.

Lavrov je rekao i da Rusija neće odbiti sastanak između predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena na idućem sastanku G20 te da će razmotriti predlog ako ga dobije.

„Više puta smo rekli da nikad ne odbijamo sastanke. Ako bude bilo predloga, onda ćemo ga razmotriti“, rekao je ruski ministar.

Govoreći o mogućnosti da bi Turska mogla biti domaćin razgovora između Rusije i Zapada, Lavrov je rekao da će Moskva biti spremna da sasluša sve predloge, ali ne može unapred reći hoće li to dovesti do rezultata.

Dodao je da će turski predsednik Erdogan imati priliku da iznese predloge Putinu ove nedelje u Kazahstanu.

Komentari

Vaš komentar