Lašet na čelu Hrišćansko-demokratske unije

Svet 16. jan. 202112:57 > 19:204 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Premijer nemačke savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet izabran je na stranačkoj konvenciji za novog predsednika Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a mediji ga vide kao umerenog političara koji će slediti kurs nekadašnje čelnice CDU i aktuelne kancelarke Angele Merkel.

Lašet je na digitalnoj stranačkoj konvenciji u drugom krugu glasanja pobedio Fridriha Merca i od 991 glasa osvojio 521, a Merc 466, dok je u prvom krugu glasanja ispao treći kandidat Norbert Retgen.

Novi čelnik CDU važi za umerenog političara koji je prvržen politici Angele Merkel i njenom načinu vođenja CDU, dok se Fridrih Merc smatra predstavnikom konzervativnijeg dela Hrišćansko-demokratske unije.

Lanšet je, u prvom obraćanju posle pobede na stranačkim izborima, najavio kako će učiniti sve da CDU bude uspešna na predstojećim regionalnim izborima i da zadrži položaj kancelara.

„Pred nama su još važniji izbori“, rekao je Lašet.

Drugoplasirani kandidat Merc čestitao je Lašetu i poželeo mu „uspeh“ na čelu stranke.

„Važna je godina pred nama, biće to izuzetno mučno vreme narednih nedelja i meseci za sve nas“, rekao je Merz, prenosi Dojče vele (DW).

Posle najavljenog povlačenja Angele Merkel, Lanšet bi mogao biti i kandidat demohrišćana za kancelara na izborima u septembru ove godine, a odluka će biti poznata nakon neokoliko izbora u nemačkim saveznim pokrajinama koji će biti održani u martu.

Komentari

Vaš komentar