Kurc se povukao, a austrijski kancelar već najavio ostavku

Svet 02. dec. 202118:21 > 19:543 komentara
Podeli:
Aleksander Šalenberg
Izvor: REUTERS/Lisi Niesner

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će podneti ostavku kada se njegova konzervatina Narodna partija složi oko sledećeg lidera, prenose svetski mediji.

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je ranije danas da se povlači iz politike, a njegov naslednik Aleksander Šalenberg takođe je najavio ostavku, prenosi Dojče vele.

Kurc je najavio da se potpuno povlači iz politike, posle dva mandata na toj funkciji, od decembra 2017. godine do maja 2019. godine, i od januara 2020. godine do oktobra 2021. godine.

Kasnije danas, Šalenberg koji je preuzeo dužnost kancelara pošto se Kurc povukao sa te funkcije, najavio je nameru da se povuče.

„Čvrsto verujem da obe pozicije – šefa vlade i lidera austrijske partije koja ima najveći broj glasova – treba da još jednom pripadnu istoj osobi“, naveo je Šalenberg u izjavi za javnost.

Austrijski mediji prenose da je glavni favorit za novog predsednika Narodne partije ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer, a ukoliko na sutrašnjoj sednici partijskog rukovodstva bude izabran, automatski će postati i kancelar, prenosi Rojters.

Šalenberg (52) je plemićkog porekla, ima četvoro dece i govori pet jezika. Odrastao je kao sin diplomate u Indiji, Španiji Francuskoj, a kasnije je studirao pravo. Pet godina je vodio pravno odeljenje austrijskog predstavništva EU u Briselu.

Kada se potom vratio u Austriju Šalenberg je postao portparol Ministarstva spoljnih poslova na čijem čelu je mladi Sebastijan Kurc, koji ga čini „šefom strateškog planiranja spoljne politike“. Kurc će Šalenberga 2017. nakratko odvesti u ured kancelara, gde će voditi odeljenje za strategiju i planiranje.

Svoj sledeći skok u karijeri Šalenberg duguje takozvanom Ibica skandalu. Nakon pada vlade OVP-FPO, Šalenberg postaje ministar spoljnih poslova u prelaznoj vladi savezne kancelarke Brigite Birlajn. On će to ostati i nakon ponovne pobede Kurca na izborima u jesen 2019.

Komentari

Vaš komentar