Kuleba: Teško je razmišljati o pregovorima nakon napada na Kramatorsk i Buču

Svet 10. apr. 202217:5110 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da bi bilo izuzetno teško čak i razmišljati o pregovorima sa Rusijom, posle raketnog udara u istočnom gradu Kramatorsku i zverstava počinjenih u gradu Buča.

„Izuzetno je teško čak i razmišljati o tome da se sednemo sa ljudima koji čine ili nalaze izgovore za sva ta zverstva i ratne zločine, koji su naneli tako strašnu štetu Ukrajini. Ali razumem jednu stvar – ako će mi sedenje sa Rusima pomoći da sprečim bar jedan masakr, kao u Buči, ili bar još jedan napad u Kramatorsku, moram da iskoristim tu priliku“, rekao je Kuleba, piše CNN.

Najmanje 52 osobe su poginule u petak, uključujući decu, a desetine su povređene, nakon što su ruske snage izvele raketni napad na železničku stanicu u Kramatorsku dok su civili pokušavali da pobegnu od sukoba.

Ukrajinski ministar rekao je da je „strateška greška“ Nemačke i Francuske što nisu dozvolile Ukrajini da se pridruži NATO 2008. godine.

„Da smo član NATO, ovog rata ne bi bilo. Stratešku grešku su 2008. godine napravile Nemačka i Francuska, koje su odbacile napore SAD i drugih saveznika da uvedu Ukrajinu je nešto za šta mi plaćamo“, rekao je Kuleba.

„Ne plaćaju Nemačka ili Francuska cenu ove greške, već Ukrajina“, dodao je on.

Sve vesti u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT u UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar