Kuba traži odobrenje SZO za svoje vakcine protiv koronavirusa

Svet 15. sep 202118:163 komentara
Izvor: Reuters/Alexandre Meneghini

Kuba će u četvrtak zatražiti odobrenje Svetske zdravstvene organizacije za tri vakcine protiv kovida-19, prenela je državna korporacija koja ih proizvodi i koja je upravo počela da ih daje deci.

Rolando Perez Rodrigez, direktor istraživanja i razvoja BioCubaFarme, je to kazao u raspravi koju su u utorak uveče preneli državni mediji, a tema je bila kampanja vakcinacije, kojom do novembra žele da vakcinišu više od 90 odsto stanovnika.

„Već su se dogodili neki kontakti u Havani i u kancelariji u Ženevi. Sada počinje procedura i konsultacije, kako bi se ocenila predata dokumentacija“, rekao je Perez.

Kuba jako brzo vakciniše svoje građane kubanskim vakcinama Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus, koja su za korišćenje u kriznoj situaciji odobrili lokalni regulatori.

Barem jednu dozu primilo je više od 65 posto Kubanaca, a 37 posto je u potpunosti vakcinisano sa tri doze, po podacima ministarstva zdravlja.

Kuba je jedina karipska zemlja koja je razvila sopstvene vakcine protiv koronavirusa.

Tvrdi da su vakcine 90 odsto delotvorne, a prvi rezultati slični su rezultatima drugih glavnih vakcina. Prema kubanskim vlastima, vakcine bitno smanjuju širenje zaraze, tešku bolest i smrt, iako ti rezultati još nisu recenzirani.

Vakcinišu se i deca od dve godine, a u četvrtak će početi i vakcinacija mlađe dece, rekla je zvaničnica ministarstva javnog zdravlja Maria Elena Soto u emisiji, po čemu je Kuba prva na svetu koja masovno vakciniše decu mlađu od šest godina.

Vakcine se temelje na tradicionalnoj tehnologiji koja se koristi za decu već decenijama, ističe proizvođač.

U prethodnih nedelju dana Kuba je imala oko 7.500 zaraženih na dan i gotovo 80 umrlih, značajno manje nego pre mesec dana. Ipak, to je i dalje jedna od najviših stopa na svetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Oko 20 posto slučajeva zabeleženo je kod mlađih od 20 godina.

Kubanske vlasti nadaju se da će situaciju staviti pod kontrolu do početka turističke sezone u novembru, kao i da će izvoziti vakcine.

Soberana-2 se već proizvodi u Iranu, a Vijetnam je kazao da bi mogao da kupi i proizvodi Abdalu. Meksiko takođe želi da ih proizvodi.

Kuba može da proizvede 100 miliona doza vakcina godišnje, od čega će joj najmanje 30 miliona biti potrebno za sopstvene građane.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar