Kremlj: Rusija je spremna za otvaranje dijaloga sa novom administracijom u SAD

Svet 24. jan. 202115:14
Podeli:
Shutterstock

Rusija je spremna na otvaranje dijaloga s novom američkom vladom Džoa Bajdena o međusobnim nesuglasicama, rekao je u nedelju portparol Kremlja, dodavši da će ruski predsednik Vladimir Putin rado odgovoriti na američku inicijativu za razgovorima. 

Odnosi između Moskve i Vašingtona na najnižem su nivou od Hladnog rata. Dve strane se spore oko ruske uloge u ukrajinskom sukobu i optužbi da je Rusija uticala na američke izbore, što Moskva odbacuje.

SAD su u subotu pozvale ruske vlasti da oslobode demonstrante i novinare, uhapšene na protestima na kojima se pozivalo na oslobađanje pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. Ruske snage bezbednosti uhapsile su više od 3.400 osoba, a Vašington je osudio te „grube metode“.

„Naravno, računamo na uspeh u otvaranju dijaloga“, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u nedelju, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

„To će biti dijalog gde će, naravno, naše razlike i sporovi morati značajnije da se istaknu. Dijalog je u isto vreme prilika da se pronađu racionalne tačke, mali delovi u kojima se naši odnosi poboljšavaju“, rekao je Peskov.

„Ako je trenutna američka vlada spremna na takav pristup, nemam sumnje da će naš predsednik ljubazno pristati na to“, dodao je.

Putin je bio među poslednjim svetskim liderima koji su čestitali Bajdenu na izbornoj pobedi 3. novembra.

Jedno od gorućih pitanja za vlade dve nuklearne sile je sporazum o kontroli naoružanja, poznat kao Novi START, koji ističe 5. februara.

Bela kuća je prošle nedelje objavila da će Bajden tražiti petogodišnje produženje tog pakta, a Kremlj je istakao da želi konkretne predloge Vašingtona.

Komentari

Vaš komentar