Kremlj: Putin optužio Kijev da osujećuje humanitarne evakuacije iz Marijupolja

Svet 06. mar 202216:26 > 17:2811 komentara
Podeli:
Izvor: Twitter @AyBurlachenko via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom ukrajinske vlasti da osujećuju operacije humanitarne evakuacije iz Marijupolja, luke na jugoistoku Ukrajine opkoljene ruskim snagama. On je Ukrajince okrivio i za incident u nuklearki Zaporožje na jugoistoku Ukrajine.

U tom razgovoru Putin je ukazao na činjenicu da „Kijev nastavlja da ne poštuje postignute sporazume o humanitarnim pitanjima“, i da je dodao da su „ukrajinski nacionallisti sprečili evakuaciju“ iz Marijupolja i obližnjeg grada Volnovahe juče, saopštio je Kremlj.

Povezane vesti

Francusko predsedništvo saopštilo je ranije da je Makron, na svoju inicjativu danas razgovarao telefonom sa Putinom.

Jelisejska palata navela je da je razgovor Makrona i Putina trajao sat i 45 minuta.

Prema saopštenju iz Jelisejske palate, Makron je tražio od Putina da okonča ruske napade i osigura bezbednost ukrajinskih nuklearnih lokacija, nakon što je granatiranje izazvalo požar u najvećoj evropskoj nuklearki Zaporožje na istoku Ukrajine. Putin je Makronu, pak, kazao da Rusija ne pokušava da napadne nuklearne elektrane.

Putin je takođe francuskom predsedniku rekao da će Rusija postići svoje ciljeve kroz „pregovore ili rat“, saopšteno je iz Makronovog kabineta.

Prema saopštenju iz Kremlja o istom razgovoru, Putin je Ukrajince okrivio i za incident u Zaporožju.

On je Makronu kazao da je to bila „provokacija“ koju su izveli „ukrajinski radikali“. Ukrajina je okrivila ruske snage za granatiranje nuklearke.

Kremlj je u saopštenju dodao da rusko i ukrajinsko osoblje zajednički čuvaju Zaporožje, kao i da su nivoi radijacije „normalni“.

Drugi pokušaj evakuacije iz Marijupolja danas je prekinut bez uspeha, objavili su Međunarodni komitet Crvenog krsta i ukrajinski zvaničnici.

Razgovor Putina i Makrona se odvijao u vreme kada ukrajinska strana objavluje da je uništen civilni aerodrom u mestu Vinicija i da se ruske snage spremaju da bombarduju luku Odesa, prenosi Frans pres.

Franucski predsednik je više puta telefonom razgovarao sa Putinom od početka ruske ofanzive protiv Ukrajine 24. februara.

Komentari

Vaš komentar