Kremlj odbacuje zapadna upozorenja o zdravstvenom stanju opozicionara Navaljnog

Svet 19. apr. 202116:023 komentara
Podeli:
Izvor: YURI KADOBNOV / AFP

Portparol Kremlja odbacio je upozorenja zapadnih zemalja na čvrst odgovor u slučaju smrti zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog koji štrajkuje glađu.

„Ne možemo da prihvatimo takve izjave od strane predstavnika drugih vlada“, rekao je Dmitrij Peskov novinarima navodeći da ta tema „ne bi trebalo njih da interesuje“.

Povezane vesti

Evropska unija (EU) izrazila je danas „duboku zabrinutost“ zbog zdravstvenog stanja Navaljnog koji u zatvoru štrajkuje glađu, izjavio visoki predsednik EU za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borel i pozvao na njegovo hitno i bezuslovno puštanje na slobodu.

Bela kuća juče je upozorila da će Rusija snositi „posledice“ u slučaju smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog čije se zdrastveno stanju u zatvoru pogoršalo.

Navaljni (44) je počeo štrajk glađu pre više od tri nedelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog bolova u ledjima i gubitka osećaja u nogama.

Ruska zatvorska služba (FSIN) je najavila danas da će biti prebačen iz zatvora u bolnicu. Lekar koji leči Navaljnog pre dva dana je rekao da se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršava i da je životno ugrožen.

Komentari

Vaš komentar