Kremlj o curenju gasa na Severnom toku: Glupo i apsurdno da je Rusija iza toga

Svet 28. sep 202213:3715 komentara
Izvor: pixabay.com

Kremlj je ocenio kao "glupo i apsurdno" sumnjati da Rusija stoji iza curenja otkrivenih nakon eksplozija koje su pogodile gasovod Severni tok.

Povezane vesti

„Bilo je sasvim predvidljivo“ da će neko okriviti Rusiju, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Predvidljivo, glupo i apsurdno“, dodao je on.

Curenja gasa koja utiču na Severni tok 1 i 2 su „problematična za Rusiju, jer su obe cevi napunjene ruskim gasom spremnim za pumpanje, a ovaj gas je veoma skup“, rekao je Peskov i dodao da sada taj gas curi.

Evropa je osudila curenje gasa i ocenila da je reč o „sabotaži“.

Danski ministar: Inspekcija gasovoda u Baltičkom moru možda tek za nedelju-dve

Inspekcija dva gasovoda Severnog toka namerno oštećena podvodnim eksplozijama kod jednog danskog ostrva u Baltičkom moru neće biti moguća u narednih nedelju do dve dana, izjavio je danas danski ministar odbrane Morten Bodskov.“Vrlo verovatno će morati da prođe nedelju ili dve pre nego što oblast bude dovoljno mirna da se samo utvrdi šta se dogodilo“, rekao je Bodskov danskim medijima na marginama sastanka sa generalnim sekretarom NATO u Briselu.

Govoreći o ;gasovodima koji su na dubini od oko 80 metara, ministar je rekao da se dogodila veoma velika eksplozija i da će biti potrebno vreme da se stigne do njih.

Gasovodi koji povezuju Rusiju sa Nemačkom nisu u funkciji zbog rata u Ukrajini međutim sadržali su gas čije je curenje bilo vidljivo na površini vode u prečniku od 200 metara do jednog kilometra.

Komentari

Vaš komentar