Kremlj i šef CIA se slažu u jednom: Putin je zdrav

Svet 21. jul 202213:55 > 13:5810 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Sputnik/ Pavel Byrkin/ Kremlin

Kremlj je odbacio kao laži tvrdnje da je ruski predsednik Vladimir Putin bolestan, javlja Rojters. Da je Putin zdrav smatra i direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, koji je rekao da ne postoje obaveštajni podaci da je ruski predsednik nestabilan ili lošeg zdravlja.

„Sve je u redu sa njegovim zdravljem“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše objave u stranim medijima o navodnim zdravstvenim problemima ruskog predsednika, javila je moskvska agencija RIA Novosti.

Peskov je optužio ukrajinske, britanske i američke medije da poslednjih meseci „izbacaju razne patke o stanju zdravlja predsednika“. „Ovo nije ništa drugo nego (novinarska) patka. O tome je reč“, citiraju RIA Novosti portparola Kremlja.

Agencija Rojters podsetila je na Putinovu izjavu posle posete Iranu. „Bilo je vrlo vruće u Teheranu, 38 stepeni Celzijusa, i rashladni uređaji su bili jaki. Zato se izvinjavam“, izjavio je Putin, pošto se zakašljao.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Barns je u sredu ocenio da je Putin “sveukupno suviše zdrav”.

„Postoji mnogo glasina o zdravlju predsednika Putina i koliko možemo da kažemo, on je u potpunosti i previše zdrav“, rekao je Berns na bezbednosnom forumu u Koloradu.

Ironični komentar je izazvao smeh prisutnih, ali je Berns dodao da ipak nije reč o zvaničnoj proceni.

Berns, koji je bio ambasador u Moskvi, izrazio je uverenje da Putin „čvrsto veruje u kontrolu“. Putin je „uveren da je njegova sudbina kao ruskog vođe da obnovi Rusiju kao veliku silu. On veruje da je ključ za to ponovno stvaranje sfere uticaja u susedstvu Rusije, a on to ne može da učini a da ne kontroliše Ukrajinu“, rekao je Berns.

Sve je više nepotvrđenih medijskih nagađanja da Putin, koji ove godine puni 70 godina, ima zdravstvene probleme i da možda ima rak.

Komentari

Vaš komentar