Kraljica u Edinburgu dan nakon najave novog referenduma o nezavisnosti Škotske

Svet 29. jun 202217:484 komentara
Podeli:
Izvor: Jane Barlow/Pool via Reuters

Kraljica Elizabeta Druga nalazi se u Edinburgu, škotskom glavnom gradu, gde se, između ostalog, sastala i sa šeficom škotske vlade Nikolom Stardžon, samo dan nakon što je Stardžon objavila kandidaturu za drugi referendum o nezavisnosti ove zemlje.

Stardžon je novinarima rekla da pravni argumenti o novom glasanju „ne bi bili neophodni kada bi Boris Džonson i vlada Ujedinjenog Kraljevstva jednostavno poštovali demokratiju i dogovorili proces stavljanja referenduma izvan pravne sumnje“.

Povezane vesti

Šefica škotske vlade je na jučerašnjoj parlamentarnoj sednici rekla da će parlament Škotske objaviti Predlog zakona o referendumu o nezavisnosti, sa 19. oktobrom 2023. kao planiranim datumom za glasanje o nezavisnosti.

Ona je izjavila da će opšti izbori biti de facto referendum ako legalni referendum bude blokiran. Stardžon je najavila da će pisati britanskom premijeru Borisu Džonsonu, kako bi zatražila dozvolu za održavanje konsultativnog referenduma, rekavši da je od vitalnog značaja da glasanje bude legalno. Ona je rekla da će to pitanje biti prosleđeno Vrhovnom sudu Velike Britanije.

Birači u Škotskoj, koja ima oko 5,5 miliona stanovnika, odbacili su nezavisnost 2014. godine, ali škotska poluautonomna vlada kaže da odlazak Velike Britanije iz Evropske unije, kojem se protivila većina Škota, znači da se pitanje mora staviti na drugo glasanje. Džonson i njegova vladajuća Konzervativna partija, koja je u opoziciji u Škotskoj, snažno se protive referendumu, rekavši da je to pitanje rešeno 2014. godine, kada su Škoti glasali protiv nezavisnosti sa 55 prema 45 posto.

Komentari

Vaš komentar