Kraljica povodom 100 godina Severne Irske: Pomirenje ne uzimati zdravo za gotovo

Svet 03. maj 202116:221 komentar
Izvor: Tanjug via Liam McBurney/PA via AP

Povodom obeležavanja stote godišnjice Severne Irske, britanska kraljica Elizabeta Druga izjavila je da se "pomirenje" u Severnoj Irskoj "ne može uzimati zdravo za gotovo".

Pre tačno sto godina, Republika Irska se odvojila od Ujedinjenog Kraljevstva, dok je Severna Irska ostala njen sastavni deo.

Godišnjica se poklopila s političkim turbulencijama u pokrajini, a Elizabeta je rekla da „nas ovaj datum podseća na našu složenu istoriju“ i „pruža priliku za razmišljanje o našem zajedništvu i našoj različitosti“.

Kazala je da su za uspostavljeni mir između Severne Irske i Republike Irske zaslužni političke vođe i građani, „na čijim plećima leži budućnost“.

„Jasno je da se pomirenje, jednakost i međusobno razumevanje ne mogu uzimati zdravo za gotovo, te da će biti potrebna čvrsta snaga i predanost“, rekla je kraljica.

Premijer Boris Džonson rekao je kako je godišnjica prilika da se ljudi „povežu“.

Arlin Foster, prva ministarka Severne Irske na odlasku i liderka Demokratske unionističke stranke (DUP), nije objavila saopštenje povodom godišnjice, već je samo podelila tvit ministarke privrede Dajane Dods o industriji u Severnoj Irskoj.

Stogodišnjica se obeležava u vreme kad je budućnost Severne Irske još neizvesnija.

Unionisti su izgubili istorijsku kontrolu nad regionalnom i nacionalnom parlamentarnom moći, dok je izlazak Britanije iz Evropske unije radikalno izmenio međunarodni status Severne Irske.

Kada se u januaru završilo prelazno razdoblje nakon Bregzita, novi „protokol“ za pokrajinu je stupio na snagu, s proverama u severnoirskim lukama gde se provode carinska pravila EU.

Početkom aprila izbili su neredi koji su proizašli iz unionističke zajednice, kao i među velikim vernicima, koji smatraju da protokol ugrožava njihov identitet.

Arlin Foster je prošle nedelje najavila ostavku.

Komentari

Vaš komentar