Konzul: Marijupolj uništen kao Gernika, Alep ili Lenjingrad

Svet 20. mar 202222:5916 komentara
Podeli:
marijupolj
Izvor: Azov regiment press service/via REUTERS

Generalni konzul Grčke u Marijupolju Manolis Androulakis, poslednji diplomata Evropske unije koji se evakuisao iz opkoljene ukrajinske luke, rekao je da se taj grad pridružuje mestima koja su u potpunosti srušena u ratovima.

Androulakis je pomogao desetinama grčkih državljana i etničkih Grka da se evakuišu. U utorak je napustio Marijupolj i posle četverodnevnog putovanja kroz Ukrajinu preko Moldavije prešao u Rumuniju, zajedno s još deset grčkih državljana, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Ono što sam video, nadam se da niko nikada neće videti“, rekao je Androulakis danas kad je stigao na međunarodni aerodrom u Atini.

„Mariupolj će postati deo liste gradova koji su potpuno uništeni ratom, ne moram ih imenovati – to su Gernika, Koventri, Alep, Grozni, Lenjingrad“, rekao je on.

grčki konzul
Izvor : REUTERS/Louiza Vradi

Prema grčkom ministarstvu spoljnih poslova, Androulakis je poslednji diplomata EU koji je napustio Marijupolj, gde su mnogi stanovnici zarobljeni i pod teškim bombardovanjem više od dve sedmice dok ruske snage nastoje da preuzmu kontrolu.

Najmanje deset etničkih Grka je ubijeno, a nekoliko je povređeno otkako je Rusija počela napade na Marijupolj. Više od 150 grčkih državljana i etničkih Grka evakuisano je iz regiona, saopštilo je grčko ministarstvo.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar