Konzul Estonije u Rusiji uhapšen zbog primanja tajnih dokumenata

Svet 06. jul 202119:04
Podeli:
Izvor: Dimitar Dilkoff/AFP (ilustracija)

Estonski konzul u Sankt Peterburgu u Rusiji priveden je zato što je došao do dokumenata koja su označena kao tajna, saopštila je Ruska bezbednosna služba (FSB).

„FSB je uhapsio na delu estonskog diplomatu i generalnog konzula u Sankt Peterburgu Marta Letea, dok je primao tajna dokumenta od jednog ruskog državljanina“, navela je bezbednosna služba, prenele su ruske novinske agencije.

Kako je navedeno, takav gest je nespojiv sa statusom diplomatskog službenika i otvoreno je neprijateljski prema Rusiji. Mere će biti preduzete prema stranom diplomati u skladu sa normama međunarodnog prava, naveo je FSB.

Brojne špijunske afere pojavile su se poslednjih godina između Moskve i Zapada, kako rastu tenzije od ukrajinske krize i ruskog pripajanja Krima 2014. godine.

U aprilu je FSB uhapsio ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonijuka, zbog toga što je pokušao da dobije tajna dokumenta i on je zamoljen da napusti rusku teritoriju.

Rusija je optužena za brojne afere špijunaže u više evropskih zemalja, koje su svaki put dovele do uzajamnog proterivanja diplomata.

Tenzije su posebno snažne u Evropi između Rusije i Češke, koja optužuje Moskvu da stoji iza eksplozija kada je uništeno skladište municije na njenoj teritoriji 2014.

Komentari

Vaš komentar