Kongres SAD potvrdio Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima

Svet 07. jan. 202109:38 > 14:3480 komentara
Podeli:

Kongres SAD potvrdio je u četvrtak pobedu Džozefa Bajdena protiv Donalda Trampa na predsedničkim izborima 3. novembra. Inauguracija novog predsednika zakazana je za 20. januar.

Od ukupno 538 elektora koji glasaju za predsednika SAD, Bajden je osvojio 306 glasova, dok su Trampu pripala 232.

Tri elektorska glasa iz Vermonta omogućili su Bajdenu i izabranoj potpredsednici Kamali Haris da premaše prag od neophodnih 270 za pobedu, prenosi CNN.

Povezane vesti

Senat i Predsednički dom odbili su zahteve da odbace elektorske glasove Džordžije i Pensilvanije za Bajdena.
Republikanci su, takođe, osporavali glasove iz Arizone, Nevade i Mičigena, ali to je odbačeno i pre nego što je došlo do rasprave.

Zajednička sednica Kongresa, koja je tradicionalno ceremonijalni korak u konačnoj potvrdi izbornog procesa u SAD, bila je u prekidu nekoliko sati zbog upada Trampovih pristalica u Kapitol.

Sednica je nastavljena oko osam uveče po lokalnom vremenu (dva sata ujutru po centralnoevropskom), rečima potpredsednika Majka Pensa: „Hajde da se vratimo poslu“.

Sednica je prekinuta u sredu, nakon što su stotine pristalica predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola.

Policija je evakuisala članove Kongresa i više od tri sata pokušavala da raščisti Kapitol od Trampovih pristalica. Poginule su četiri osobe, a 53 su uhapšene.

Republikanski senator iz Jute Mit Romni okrivio je odlazećeg predsednika Donalda Trampa za nasilje u Kapitolu i pozvao kolege da jednoglasno potvrde pobedu Džoa Bajdena.

„Okupili smo se zbog povređenog ponosa jednog sebičnog čoveka i gneva pristalica koje je namerno dezinformisao u protekla dva meseca i podstakao na akciju ovog jutra. Ono što se dogodilo ovde danas je pobuna koju je podstakao predsednik SAD“, izjavio je Romni.

Potvrda glasova Elektorskog koledža je jedna od poslednjih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD, koju propisuje američki Ustav.

Trampovi saveznici u Predstavničkom domu i u Senatu bili su planirali da tokom sednice ulože prigovor na izborne rezultate u više saveznih država, a prvo su prigovorili na ishod u Arizoni. Taj prigovor je tokom večeri odbačen najpre u Senatu, a zatim i u Predstavničkom domu.

Međutim, posle haosa i nasilja u sredu, više republikanskih senatora je promenilo mišljenje, navodeći da se neće protiviti kongresnoj potvrdi pobede novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Komentari

Vaš komentar