Komunistička partija Kine obeležila 100 godina postojanja

Svet 29. jun. 202109:4917 komentara
Podeli:
Izvor: CCTV via Reuters TV

Kineski predsednik Si Đinping pozao je članove Komunističke partije Kine da ostanu lojalni i nastave da služe narodu, povodom obeležavanja 100 godina ove stranke.

Si je ujedno dodelio odlikovanja za 29 članova vladajuće stranke.

Pompezna ceremonija je održana u Velikoj narodnoj dvorani u Pekingu i prenošena je uživo na državnoj televiziji. Komunistička partija zvanično obeležava stogodišnjicu u četvrtak, 1. jula, a odlikovanje je nazvano po tom datumu.

Si je pozvao kineske komuniste da „čvrsto sačuvaju lojalnost i ljubav prema partiji i narodu, pretvore to u dela i posvete sve, uključujući svoje dragocene živote, partiji i narodu“.

Izvor : CCTV via Reuters TV

On je ukazao na „izuzetne doprinose“ dobitnika odlikovanja, a među njima su bili vojnici, radnici komunalnih službi, umetnici i naučnici.

Komunistička partija Kine imala je 91,9 miliona članova u 2019. godini, što je činilo 6,6 odsto kineske populacije. Ona vlada Kinom od 1949. godine.

Partija je u okviru proslave upriličila gala predstavu na Nacionalnom stadionu u Pekingu.

Partijski lideri i strane diplomate pratili su pesme, plesne i teatarske trupe koje su odale počast zaslugama Komunističke partije u usponu Kine u veliku silu u prethodnom veku.

Komentari

Vaš komentar