Komitet za nauku: Odgovor Britanije na korona krizu – jedan od najtežih neuspeha

Svet 12. okt. 202108:445 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Toby Melville/File Photo

Početni odgovor britanske administracije na pandemiju koronavirusa bio je jedan od najtežih neuspeha u sektoru javnog zdrastva, navodi se u izveštaju Komiteta za nauku i tehnologiju i zdravstvenu i socijalnu pomoć britanskog parlamenta.

U izveštaju, koji su sastavila dvojica nekadašnjih ministara, navodi se da je „fatalističkim“ pristupom članova administracije i naučnika iznošene preterano visoke brojke umrlih. U izveštaju se napominje da je kriza otkrila „velike propuste u mašineriji vlasti“ jer državna tela nisu razmenjivala informacije od ključne važnosti, a naučnim savetima nedostajala je transparentnost, informacije od međunarodnih stručnjaka.

„Britanija je na početku pandemije prošla mnogo gore od ostalih država, delimično zbog grupnog razmišljanja i namerno sporog i postepenog pristupa. Britanija je među prvima razvila test na kovid 19, ali je ispustila to vođstvo i pretvorila ga u trajnu krizu“, ističe se u izveštaju.

Prema navodima u izveštaju, posledice su bile duboke, „jer za zemlju sa stručnjacima svetske klase za analizu podataka suočavanje sa najtežom zdravstvenom krizom bez ikakvih informacija za obradu je nezamisliv propust“.

Britanski dnevnik „Gardijan“ podseća da premijer Boris Džonson nije naredio potpunu blokadu do 23. marta prošle godine ili dva meseca nakon što se komitet naučnih savetnika sastao radi razgovora o krizi.

Izveštaj je zasnovan na izjavama više od 50 svedoka, uključujući i bivšeg ministra zdravlja Meta Henkoka, glavnih naučnih i medicinskih savetnika vlasti i vodećih članova radne grupe za vakcinaciju i državne zdravstvene službe za praćenje i testiranje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar