Komisija UN: U Libanu 74 odsto stanovnika živi u siromaštvu

Svet 03. sep 202116:201 komentar
Podeli:
Izvor: Ibrahim CHALHOUB / AFP

Ekonomsko-socijalna komisija Ujedinjenih nacija za zapadnu Aziju (ESCWA) upozorava da 74 posto stanovništva Libana živi u siromaštvu u 2021. godini.

ESCWA, sa sedištem u Bejrutu, glavnom gradu Libana, objavila je izveštaj pod naslovom „Siromaštvo u Libanu: Bolna realnost i neizvesna očekivanja“.

Povezane vesti

U izveštaju, u kojem se navodi da 74 posto libanskog stanovništva 2021. godine pati od siromaštva, podsećaju da je ta stopa u 2020. iznosila 55 posto, a u 2019. godini 28 posto.

Još se ističe da je broj porodica koje nemaju pristup zdravstvenim uslugama u zemlji povećan na 33 posto, a one koje imaju poteškoća u nabavci lekova premašio je 50 posto.

ESCWA je stoga pozvala na uvođenje efikasnijih planova socijalne zaštite, kao i na iskorenjivanje nezaposlenosti i siromaštva.

Liban se suočava s dubokom ekonomskom krizom, pri čemu lokalna valuta gubi gotovo svu vrednost u odnosu na dolar, a na ulicama se često održavaju masovni protesti i mitinzi.

Ova arapska država nije uspela da formira novu administraciju od ostavke vlade Hasana Dijaba 10. avgusta 2020. godine, šest dana nakon razorne eksplozije u luci u Bejrutu.

Komentari

Vaš komentar