Kolumbov spomenik u Meksiku zameniće statua autohtone stanovnice

Svet 06. sep 202108:5715 komentara
Podeli:
kristofer kolumbo meksiko siti
Izvor: PEDRO PARDO / AFP

Spomenik evropskog istraživača i moreplovca Kristofora Kolumba, koji je prošle godine uklonjen s jedne od glavnih avenija Meksiko Sitija biće zamenjen statuom autohtone stanovnice Meksika, saopštila je gradonačelnica glavnog grada Klaudija Šajnbaum.

Bronzani spomenik iz 19. veka uklonjen je u oktobru prošle godine s avenije Paseo de la Reforma jer su se vlasti pribojavale nasilnih protesta protiv veličanja kolonijalnog nasleđa Meksika. Spomenik je premešten na drugu lokaciju gde će biti restauriran.

Šajnbaum je pojasnila da će se na taj način mesto ustupiti spomeniku koji će zadovoljiti „socijalnu pravdu“ kada je posredi istorisjska uloga meksičkih žena, naročito onih starosedilačkog porekla.

„Naravno, mi priznajemo Kolumba, ali postoje dva mišljenja“, rekla je Šajnbaum, dodavši da je jedno od njih evropsko stajalište o „otkriću Amerike“, premda su u Meksiku vekovima postojale razne civilizacije.

„Mi ovde imamo i drugo stajalište, a to je da je u stvarnosti jedan Evropljanin stigao u Ameriku, stvorivši mesto susreta dve civilizacije, a zatim je usledila (španska) konkvista“, dodala je.

Spomenik Kolumbu biće premešten na „primereno mesto“ u glavnom gradu, rekla je gradonačelnica.

Ekspedicije italijanskog moreplovca i istraživača, finansirane od 1490. iz španske „kase“ utrle su put evropskom osvajanju Amerika.

Nekoliko Kolumbovih statua već je uklonjeno iz američkih gradova nakon prostesta organiziranih pod nazivom „Black Lives Matter“ (Crni životi su važni) i nakon globalnog preispitivanja kolonijalne ere i nasleđa ropstva.

Levičarske grupe su prošle godine zapretile da će spomenik srušiti 12. oktobra, na nacionalni praznik posvećen dolasku Kolumba 1492, koji izaziva protivečja širom Amerika.

Šajnbaum je bliska saradnica i saveznica levo orijentisanog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je najavio da će se u svom mandatu pre svega angažovati na zaštiti siromašnih starosedilačkih zajednica.

Komentari

Vaš komentar