Ko doputuje u Kanadu moraće u hotelski karantin o svom trošku

Svet 29. jan. 202120:022 komentara
Podeli:
Džastin Trudo Kanada Koronavirus
Izvor: Izvor: REUTERS/Blair Gable/File Photo

Premijer Kanade Džastin Trudo objavio je danas uvođenje strožih ograničenja protiv širenja koronavirusa, prema kojima će putnici po dolasku u zemlju morati da budu u karantinu u hotelu o svom trošku.

U nameri da spreči infekcije novim sojevima koronavirusa koji se brže šire, vlasti su odlučile i da do 30. aprila obustave avionski saobraćaj ka Meksiku i svim destinacijama u karipskoj oblasti.

Trudo je rekao da će Kanada, uz do sada obavezan test pre ukrcavanja na let ka toj zemlji, uvesti i obavezno PCR testiranje na aerodromu za ljude koji se vraćaju u Kanadu.

„Putnici će potom morati da čekaju rezultate (testiranja) do tri dana u hotelu, o svom trošku, a očekuje se da će to koštati više od 2.000 dolara“, kazao je Trudo.

Naveo je da će putnici sa negativnim rezultatom potom moći da budu kod kuće u karantinu, „uz znatno povećan nadzor i kažnjavanje“.

Putnici koji dobiju pozitivan rezultat na koronavirus moraće momentalno da idu u karantin u određene državne objekte radi sprečavanja širenja novih sojeva koji izazivaju zabrinutost.

Povodom zabrane letova do Meksika i karipskih ostrva, Trudo je rekao da će avio kompanije napraviti aranžmane s putnicima koji se sada nalaze u toj oblasti o njihovom povratku.

Od sledeće nedelje će svi međunarodni putnički avioni moći da slete jedino aerodrome u Vankuveru, Torontu, Kalgariju i Montrealu, naveo je kanadski premijer.

Od putnika koji ulaze u zemlju Kanada od ranije zahteva da provedu 14 dana u samoizolaciji po dolasku i da imaju negativan test na korona virus, ne stariji od tri dana.

Odluka o uvođenju obaveznog karantina u hotelu o trošku povratnika u zemlju ima za cilj da obeshrabri građane da putuju u inostranstvo.

Komentari

Vaš komentar