Kiša pomaže u gašenju požara u Kaliforniji, grom izazvao nekoliko novih

Svet 11. sep. 202109:18 > 09:20
Podeli:
Izvor: REUTERS/Fred Greaves

Slaba kiša je delimično olakšala posao vatrogascima koji se bore sa velikim požarima u Kaliforniji, ali su udari groma izazvali nekoliko novih požara na severu pogodjenom sušom, saopštili su danas vatrogasni zvaničnici. Nacionalna meteorološka služba saopštila je da je od četvrtka uveče do petka ujutru u Kaliforniji bilo više od 1.100 udara groma koji su izazvali najmanje 17 požara.

Vatrogasci, koji su gasili veliki požar u Kaldoru južno od jezera Taho (Tahoe), preseli su se tokom noći u okrug El Dorado boreći se sa požarima koje su izazvali udari gromova.

Zabeležena su tri nova požara u nacionalnim parkovima Sekvoja i Kings Kanjonu u strmim, gustim šumskim područjima Sijera Nevade.

Prijetnja novim požarima izazvanim munjama stigla je dok je više od 13.000 vatrogasaca radilo na lokalizovanju 13 velikih požara, a više od 12.000 evakuisanih građana je čekalo povratak svojim domovima, navode državne agencije.

Požar u Kaldoru spalio je skoro 833 kvadratnih kilometara od izbijanja 14. avgusta, uništio više od 1.000 objekata i ugrozio još najmanje 22.000 ljudi koji su evakuisani u blizini granice sa Nevadom.

Predsednik SAD Džozef Bajden informisaće se direktno o šteti nastaloj požarom tokom posete Kaliforniji sledeće nedelje.

Komentari

Vaš komentar