Kirija „ruši“ vladu u Švedskoj, sprema se glasanje o nepoverenju

Svet 20. jun 202116:022 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Janerik Henriksson/TT via AP

Švedski premijer Stefan Leven nije uspeo da postigne kompromis sa partijom Levo i najverovatnije će se suočiti sa glasanjem o nepoverenju.

Lofven je nešto ranije ponudio kompromis o novom modelu za kirije u novogradnji.

„Dali smo kolegama šansu za pronalaženje rešenja. Očekujemo da su i druge stranke spremne da budu odgovorne i da ne guraju Švedsku u političku krizu“, naglasio je Leven.

Međutim, stranka Levo je brlo brzo odbacila predlog. Lider stranke Levo Nuši Dadgostar izjavila je da će predati zahtev za glasanje o nepoverenju i izrazila zabrinutost, jer je vladajuća stranka odlučna u nameri da podigne ljudima kirije.

Švedska ima krut sistem kolektivnog dogovora o kirijama. Stranke desnog centra dugo pokušavaju da ublaže regulative i da dopuste da tržište odlučuje o ceni iznajmljivanja u novoizgrađenim stanovima.

Početkom sedmice, opozicione Švedske demokrate zatražile su da glasanje o nepoverenju Levenovoj administraciji bude održano sutra.

Analitičari smatraju da će Levenu biti izglasano nepoverenje pošto je izgubio podršku stranke Levo zbog predloga o ublažavanju cene iznajmljivanja stanova.

Komentari

Vaš komentar