Kineski vojni avioni nadleću Tajvanski moreuz uoči posete Nensi Pelosi

Svet 02. avg 202208:4819 komentara
Podeli:
Izvor: Malaysian Department of Information/Famer Roheni/Handout via Reuters

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi bi trebalo u utorak da stigne na Tajvan, navode dobro obavešteni izvori, dok je nekoliko kineskih ratnih aviona letelo blizu središnje crte koja deli Tajvanski moreuz, navodi agencija Rojters.

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njen, a SAD su u ponedeljak poručile da se neće uplašiti kineskim „zveckanjem oružja“ zbog poseta.

Povezane vesti

Osim kineskih aviona, koji su u utorak ujutru leteli blizu središnje linije osetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je od ponedeljka blizu nezvanične linije razdvajanja, rekao je izvor za Rojters.

Prema tom izvoru, kineski ratni brodovi i avioni dotakli su u utorak ujutru središnju liniju moreuza, što je opisano kao neobičan i „vrlo provokativan“ potez.

Po istim navodima, kineski avion je u utorak ujutru više puta izveo taktičke poteze kratkog „dodirivanja“ središnje linije i kruženja natrag na drugu stranu moreuza, dok su tajvanski avioni bili u pripravnosti u blizini.

Avioni ni jedne strane obično ne prelaze središnju liniju.

Tajvansko ministarstvo odbrane „pojačalo“ je svoj stepen borbene pripravnosti od utorka ujutru do četvrtka u podne, saopštila je u utorak zvanična ostrvska centralna novinska agencija CNA, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima bliskim Pelosi, većina njenih planiranih sastanaka, uključujući i sa predsednicom Caj Ingven, zakazana je za sredu, pa je moguće da njena delegacija stigne na Tajvan rano u sredu.

Tajvanski list Liberty Times navodi da bi delegacija Nensi Pelosi trebalo da stigne u utorak uveče po lokalnom vremenu.

Nakon što je u ponedeljak započela svoju azijsku turneju u Singapuru, Pelosi je u utorak posetila Singapur. Njen kabinet je najavio i posetu Južnoj Koreji i Japanu, ali nije spominjao posetu Tajvanu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan je u ponedeljak, na redovnom dnevnom brifingu, rekao da bi to bilo „grubo mešanje u unutrašnje poslove Kine“ ako Pelosi poseti Tajvan i upozorio da „kineska Narodnooslobodilačka vojska nikada neće sedeti prekrštenih ruku“.

Poseta Pelosi, koja je druga u liniji nasleđivanja predsednika SAD i dugogodišnja kritičarka Kine, dogodiće se usred sve lošijih veza između Vašingtona i Pekinga.

Pelosi predvodi delegaciju Kongresa u indopacifičkoj regiji u poseti Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.

Komentari

Vaš komentar