Kineski stručnjaci: Četiri moguća načina za dolazak koronavirusa do Vuhana

Svet 26. mar 202121:1221 komentara
Izvor: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Kineski zvaničnici su informisali diplomate o istraživanju porekla kovida 19, uoči objavljivanja dugo očekivanog izveštaja Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

AP ocenjuje da je današnji brifing pokušaj Kine da naglasi svoje vidjenje izveštaja koji je izazvao diplomatsko prepucavanje.

Član kineskog tima i zamenik direktora kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Feng Zijian rekao je da su stručnjaci ispitali četiri moguća načina na koji je virus stigao do Vuhana.

Mogućnosti su da je slepi miš virusom zarazio čoveka ili sisara sa kojeg je virus prešao na čoveka, da je prenet putem smrznute hrane ili da je nastao u laboratoriji u Vuhanu.

Stručnjaci su posle detaljne rasprave zaključili da je najverovatniji način prenosa virusa preko životinje ili eventualno putem smrznute hrane.

Feng je istakao da je malo verovatno da je virus potekao iz laboratorije.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su pitanja o kineskom uticaju i nezavisnosti nalaza, a Kina je optužila kritičare za politizaciju naučne studije.

„Namera nam je da pokažemo našu otvorenost i transparentnost“, rekao je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Jang Tao.

On je istakao da se Kina protiv epidemije borila na transparentan način i da nema šta da krije.

REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Izveštaj čije je objavljivanje više puta odlagano, zasnovan je na boravku medjunarodnih stručnjaka SZO-a u Vuhanu, gde su infekcije novim korona virusom prvi put prijavljene krajem 2019. godine.

Stručnjaci SZO su u januaru i februaru radili sa kineskim kolegama, a obe strane moraju da se slože oko konačnog izveštaja.

Brifingu u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova prisustvovali su diplomatski predstavnici 50 zemalja i Lige arapskih država i Afričke unije, prenela je državna televizija CCTV.

„Kina se žestoko protivi pokušajima pojedinih zemalja da politizuju pitanje porekla virusa i iznose neutemeljene optužbe na račun Kine“, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjuing rekla je da je istraživanje porekla virusa naučno pitanje na kome bi stručnjaci naučnici trebalo da saradjuju.

Ona je izjavila novinarima da stručnjaci još razgovaraju o sadržaju i prevodu izveštaja, ali nije navela kada će biti objavljen.

Na konferenciji za novinare kasnije danas u Ženevi, ekspert SZO Peter Ben Embarek, koji je predvodio medjunarodni tim stručnjaka u Kini, rekao je da je izveštaj koji ima skoro 400 stranica završen i u toku su provere činjenica i prevoda.

„Očekujem da će u narednih nekoliko dana ceo taj proces biti završen i moći ćemo da ga objavimo“, rekao je Ben Embarek.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar