Kineske kovid restrikcije ograničile putovanja za prvomajski praznik

Svet 01. maj. 202212:02 > 13:401 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Aly Song

Mnogi Kinezi ove godine biće kod kuće na Međunarodni praznik rada 1. maj, pošto je vlada svojim merama suzbijanja kovida-19 ograničila putovanja i uvela zaključavanja u brojnim gradovima.

Svi restorani u Pekingu su zatvoreni za goste od danas do kraja praznika u sredu, i moguće je samo uzeti hranu za poneti ili isporuke. Parkovi i turističke atrakcije u glavnom gradu Kine ograničeni su na 50 odsto kapaciteta.

Zabavni park Univerzal studija u Pekingu koji je otvoren prošle godine, saopštio je da je privremeno zatvoren.

Povezane vesti

Situacija sa pandemijom se razlikuje širom zemlje od 1,4 milijardu ljudi, ali ministarstvo saobraćaja prošle nedelje je saopštilo da očekuje da će biti obavljeno 100 miliona putovanja od subote do srede, što je 60 odsto manje nego prošle godine.

Mnogi od onih koji putuju ostaju unutar svoje provincije, pošto lokalne vlade ne savetuju ili ograničavaju putovanja van provincija da bi sprečile unošenje novih infekcija.

Kina se drži svoje stroge politike "nula kovida" u vreme kada mnoge druge zemlje ublažavaju restrikcije i gledaju da li mogu da žive sa virusom.

Veliki deo Šangaja, najvećeg kineskog grada i ekonomskog centra je i dalje zaključan, što je poremetilo živote ljudi i zadalo udarac privredi.

Glavni talas zaraze u Šangaju, gde je broj umrlih od kovida prešao 400, izgleda da se smiruje. U gradu je juče zabeleženo 7.872 slučajeva zaraze prenetih lokalno, što je pad u odnosu na 20.000 novozaraženih dnevno proteklih nedelja.

Van Šangaja zabeleženo je samo 384 novih slučajeva u kopnenoj Kini.

Peking koji je imao 321 slučaj zaraze u poslednjih devet dana, ograničava aktivnosti u nastojanju da spreči veliko širenje infekcije i izbegne lokdaun celog grada poput onoga što je uradjeno u Šangaju.

Pojedine zgrade i stambeni kompleksi gde su zabeleženi slučajevi korona virusa su zaključani. Posetioci u mnogim poslovnim zgradovima kao i turističkim lokacijama kao što je Veliki zid moraju da pokažu dokaz o negativnom kovid testu u poslednjih 48 sati.

Komentari

Vaš komentar