Kineska vojska: Odlučno ćemo slomiti svaki pokušaj razdvajanja Tajvana od Kine

Svet 12. okt. 202121:4630 komentara
Podeli:
Izvor: STR/AFP (ilustracija)

Kineska vojska upozorila je da će "odlučno slomiti" svaki pokušaj razdvajanja Tajvana od Kine i izrazila uverenje da je osujetila kompletno spoljno mešanje i separatističko delovanje u vezi sa nezavisnošću Tajvana.

Pročitajte još:

Službeni list kineske vojske „PLA dejli“ objavio je video na svom Veibo nalogu koji prikazuje nedavne vežbe, u kojima vojnici uvežbavaju „desant na plažu i izvode jurišne vežbe sa mora na ostrvo“, prenosi RT.

Video prikazuje vojnike kako izvode desant uz pomoć malih letelica, probijaju bodljikavu žicu i druge prepreke, kopaju rovove u peščanom sprudu i vežbaju borbu u šumi.

Ako se separatističke snage usude da odvoje Tajvan od Kine, u bilo čije ime i na bilo koji način, Narodnooslobodilačka vojska će ih odlučno slomiti po svaku cenu, navodi se u komentaru „PLA dejli“.

Vežbe su, navodno, izvedene na poligonu u provinciji Fuđijan, koja je udaljena samo 180 kilometara od Tajvanskog moreuza.

Kineska vojska je poslednjih meseci rasporedila ratne brodove i borbene avione koji izvode vežbe u blizini Tajvanskog moreuza, kao odgovor na „američke provokacije“.

Od početka oktobra kineski ratni avioni izvršili su skoro 150 upada u tajvansku zonu protivvazdušne odbrane, čime su signalizirali visoke tenzije između Tajpeja i Pekinga, ali su poslednjih dana ti letovi obustavljeni, prenosi Sputnjik.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da je tajvanski separatizam „najveća prepreka“ ponovnom ujedinjenju sa Kinom i istakao da bi ujedinjenje ostvareno „mirnim sredstvima“ najbolje služilo interesima nacije u celini.

Međutim, tajvanska predsednica Cai Ing Ven izjavila je da ostrvo i kopno ne bi trebalo da budu međusobno podređeni i poručila da će se Tajvan „opirati aneksiji ili zadiranju u suverenitet“.

U međuvremenu su nedavni izveštaji otkrili da američke snage za specijalne operacije tajno mesecima obučavaju tajvanske trupe za borbu protiv Kine i da Vašington isporučuje Tajvanu oružje, navodi RT.

Odnosi između centralne vlade Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine, nakon što su se snage Kuomintanga, predvođene Čang Kaj Šekom, poraženim u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.

Komentari

Vaš komentar