Kineska delegacija optužila kongresmena za lažne vesti o aplaudiranju Zelenskom

Svet 23. maj. 202223:31 > 26. maj. 2022 10:2178 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Arnd Wiegmann

Američki kongresmen Majkl Mekaul u obraćanju uživo iz Davosa optužio je kinesku delegaciju da je ostala da sedi na svojim mestima dok je ostatak prisutnih na nogama aplauzom pozdravio obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Kongresmen je dodao da su Kinezi posle govora Zelenskog napustili salu, a svoju tvrdnju potkrepio je fotografijom, što su kineski državni mediji okarakterisali kao "lažnu vest". Kako tvrde, na fotografiji je delegacija Vijetnama, a kineski predstavnici u tom trenutku nisu ni bili u sali.

Američki kongresmen Majkl Mekaul uključio se uživo u program CNN-a iz Davosa i ispričao da kineska delegacija nije aplaudirala Zelenskom. Kako je tvrdio, Kinezi su napustili salu kada je aplauz završen.

Kineska delegacija demantovala je ove navode, nazivajući ih „totalno neistinitim“, prenosi „Čajna dejli“. Dodaju da u trenutku uključenja Zelenskog preko video-linka nisu ni bili u sali već na razgovorima sa Fatihom Birolom, izvršnim direktorom Međunarodne agencije za energiju (IEA).

„Čajna dejli“ navodi da se na fotografiji koju je američki kongresmen pokazao vide četiri muškarca iz Azije, i da se na njoj ne nalaze članovi kineske već vijetnamske delegacije koju je predvodio zamenik premijera Vijetnama.

Ukrajinski predsednik se u ponedeljak obratio okupljenima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i ponovio da Ukrajina nije spremna da se odriče svoje teritorije. On je iskoristio priliku da zatraži još vojne pomoći u vidu oružja i pomoć u obnovi zemlje kada rat bude gotov.

Više o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar