Kina traži od Litvanije da prekine veze sa Tajvanom

Svet 22. nov. 202123:326 komentara
Podeli:
Kina, Litvanija, Tajvan
Izvor: Tanjug/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP, File

Kina je zatražila od Litvanije da prekine novouspostavljene veze sa Tajvanom, zbog kojih je Peking smanjio diplomatske odnose sa Vilnjusom sa ambasadorskog na nivo otpravnika poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da Litvanija „odmah treba da ispravi grešku“ koju je načinila dozvoljavajući Tajvanu da faktički otvori ambasadu u toj baltičkoj zemlji, nazvanu Predstavnička kancelarija Tajvana.

Kinesko Ministarstvo navodi da Litvanija ne treba da „potcenjuje snažnu odlučnost, volju i sposobnost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“.

Kina i Tajvan su u sukobu od 1949. godine, kada su se na to ostrvo sklonili nacionalisti, poraženi u kineskom građanskom ratu.

Peking i dalje smatra Tajvan delom svoje teritorije, odbija da prizna njegovu demokratsku vladu, sve više nastoji da je izoluje i preti upotrebom sile sa ciljem preuzimanja kontrole nad ostrvom.

Kina je juče saopštila da odnose sa Litvanijom spušta na nivo otpravnika poslova, a ranije je proterala litvanskog ambasadora i povukla svog iz Vilnjusa.

Peking odbija da ima zvanične odnose sa vladama koje priznaju Tajvan kao suverenu zemlju i uspeo je da smanji broj diplomatskih saveznika tog ostrva na 15.

Međutim, mnoge države, uključujući SAD i Japan, imaju zvanične diplomatske veze sa Pekingom, dok sa Tajvanom održavaju razgranate neformalne odnose. Litvanija je najavila da će otvoriti predstavništvo na Tajvanu.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije juče je izrazilo žaljenje zbog odluke Kine da smanji nivo diplomatskih odnosa, navodeći da poštuje politiku Pekinga prema Tajvanu, ali i da ima pravo da proširi svoje veze sa tim ostrvom.

Komentari

Vaš komentar